- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sporazum o novoj parlamentarnoj većini potpisalo 11 partija, nova Vlada Crne Gore do kraja meseca

© AP Photo / Risto BozovicZgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
Pratite nas
Čelnici 11 političkih partija potpisali su juče koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori. Naredni korak je zakazivanje sednice crnogorskog Parlamenta, a prema saznanjima crnogorskih medija, nije isključeno da 26. oktobra bude izabrano novo rukovodstvo Skupštine a potom i nova Vlada.
Ostaje da se vidi šta će biti sa Ujedinjenom Crnom Gorom, čiji su kandidati bili na izbornoj listi Evrope sad na parlamentarnim izborima 11. juna. Oni su sinoć na sednici Predsedništva poručili da je došlo do pokušaja javnog ponižavanja stranke.
„Imajući u vidu da se radi o projektu parlamentarne većine i nove vlade koji smo tražili, ali, ipak, i pokušaju javnog ponižavanja naše stranke, Predsedništvo ovlašćuje poslanika Vladimira Dobričanina da se shodno tome odredi prilikom izbora vlade, ali takođe da podrži izbor skupštinskog rukovodstva“, navodi se u saopštenju Ujedinjene Crne Gore, koje je sinoć dostavljeno medijima.
Prema ranijem dogovoru, nova Vlada bi trebalo da ima 18 resora.
Podršku novoj vladi iskazala je i Novska lista, čiji su kandidati takođe bili i na listi Evrope sad na izborima 11. juna.
Sporazum su potpisali lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, te lideri Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, te CIVIS-a Srđan Pavićević.
Sporazum su potpisali i lideri pet albanskih partija, odnosno tri koje čine Albanski forum - Nik Đeljošaj, Ivan Ivanaj i Ferhat Dinoša i dve koje su u koaliciji Albanska alijansa - Fatmir Đeka i Genci Nimanbegu.
Sednice Skupštine na kojima će se birati rukovodstvo Parlamenta i verovatno nova Vlada biće održane naredne sedmice.
Novi predsednik Skupštine biće Andrija Mandić, a koalicija „Za budućnost Crne Gore“ daće podršku novoj Vladi.
Krajem 2024. godine treba da usledi rekonstrukcija kojom će Nova srpska demokratija i DNP ući u Vladu i dobiti potpredsedničko mesto i ministarstva.
Predviđeno je da Pokret Evropa sad u novoj vladi ima premijera i deset ministarstava, Demokrate mesto zamenika premijera, potpredsednika Vlade i četiri ministarstva, SNP dva resora, Albanski forum jedno potpredsedničko mesto i jedno ministarstvo, CIVIS mesto potpredsednika i Albanska alijansa jedan resor.
Aktuelna vlada premijera Dritana Abazovića u tehničkom je mandatu još od 19. avgusta prošle godine.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
REGION
Postignut dogovor: Određen datum sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj će se birati nova vlast
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala