- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

SAD uvele sankcije deci Milorada Dodika

© AP Photo / Mark LennihanZastava SAD
Zastava SAD - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su na listu sankcija dodale decu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, Goricu i Igora, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.
Kako se navodi u dopunjenoj listi Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog ministarstva finansija, na listu sankcionisanih lica dodati su Gorica i Igor Dodik.
Pored njih na spisku se nalaze i restoran "Agape" u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija "Agrovoće" koja se dovodi u vezu sa Goricom, kao i kompanija "Frut Eko" koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, ali i kompanija "Global Liberti" koja se dovode u vezu sa Igorom i Goricom.
Kako navodi Ministarstvo finansija SAD, dve osobe i četiri kompanije sa liste čine jezgro mreže podrške posebno označenog državljanina i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.
"Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoletna deca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog delovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji", dodaje američko ministarstvo.
Podsećaju da su SAD protiv Dodika uvele sankcije i 5. januara 2022. godine, kao i 17. jula 2017. godine zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Spominje i se i uticaj Dodika na donošenja Zakona u NSRS o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH u Republici Srpskoj čime se, kako navode, ometa primena Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodaju da je Kristijan Šmit poništio taj zakon i da je najviše pravosudno telo BiH podiglo optužnic protiv Dodika zbog ignorisanja ovih odluka.
Kažu i da je današnja odluka o sankcijama Dodikovoj deci zasnovana na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima osmišljenim da promovišu odgovornost za osobe koje, kako navode, doprinose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije.
"Ove akcije su deo širih napora američke vlade da promoviše mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana", stoji, između ostalog, u saopštenju Ministarstva finansija SAD.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala