- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika izvela testiranje na nuklearnom poligonu

CC0 / Pixabay / Eksplozija hidrogenske bombe
Eksplozija hidrogenske bombe - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
Pratite nas
Sjedinjene Države su na dan kada je Državna duma poništila ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba izvele podzemna testiranja na poligonu u Nevadi, gde su prethodno testirali nuklearno oružje, pokazuje saopštenje američkog Ministarstva energetike.
„Tim za nacionalnu bezbednost Nevade (Poligon za testiranje u Nevadi) sproveo je podzemnu hemijsku eksploziju na objektu kako bi poboljšao sposobnost Sjedinjenih Država da otkriju nuklearne eksplozije slabog intenziteta širom sveta“, navodi agencija u saopštenju.
Napominje se da su testiranja obavljena u sredu – istog dana kada je Državna duma Ruske Federacije usvojila zakon o povlačenju ratifikacije Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova, Savet Federacije razmatraće dokument 25. oktobra.
„Za ovaj eksperiment... korišćeni su hemijske eksplozivne supstance velike snage i indikatori radioizotopa“, dodali su u američkom ministarstvu.
Eksperiment je, kako se objašnjava, sproveden „u cilju podrške američkim ciljevima nuklearnog neširenja“ kako bi se smanjile globalne nuklearne pretnje.
Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
RUSIJA
Državna duma povukla ratifikaciju Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala