Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština deportovala oca Fotija, igumana manastira Devine vode kod Zvečana

© Foto : Sputnjiku ustupila Eparhija Raško - prizrenskaOtac Fotije, iguman manastira Devine vode
Otac Fotije, iguman manastira Devine vode  - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
Pratite nas
Protosinđel Fotije, višegodišnji iguman manastira Devine vode, deportovan je danas sa Kosova i Metohiji po odluci vlasti u Prištini.
Otac Fotije, koji je inače rođen u Skoplju, od 2004. godine služio je u Manastirima Sopoćani i u Gračanici, a od 2009. godine imenovan je za nastojatelja manastira Devine vode kod Zvečana.
Povodom njegovog deportovanja oglasila se i Eparhija raško-prizrenska koja ovim povodom izražava oštar protest zbog ovakve odluke vlasti u Prištini.
“Eparhija raško-prizrenska najoštrije protestvuje zbog deportacije sa KiM igumana manastira Devina voda protosinđela Fotija. Protosinđel Fotije, višegodišnji iguman manastira Devina voda u opštini Zvečan, danas je 20. oktobra, po hitnoj proceduri deportovan sa Kosova i Metohije od strane kosovske policije bez ikakvog obrazloženja”, stoji u saopštenju Eparhije.
U saopštenju se navodi da kao strani državljanin otac Fotije unazad pet godina aplicira za boravišnu dozvolu u Prištini.
“U skladu sa kosovskim zakonima, otac Fotije, kao državljanin Severne Makedonije je kao i druga sveštena lica naše Eparhije koja nemaju kosovska dokumenta aplicirao poslednjih pet godina, svake godine za boravišnu dozvolu. Redovno je i bez ikakvih problema dobijao produženja boravišne dozvole, a pre desetak dana uspešno je položio i imigracioni test koji organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova”, piše u saopštenju.
Otac Fotije je i danas otišao u Prištinu kako bi preuzeo dokumenta za boravišnu dozvolu, umesto toga on je deportovan i sproveden na granični prelaz Đeneral Janković.
“Za danas 20. oktobra imao je zakazan termin u Departmanu za strance i imigraciju u Prištini, gde je trebalo da dobije privremenu kosovsku ličnu kartu sa boravišnom dozvolom za narednih pet godina. Otac Fotije kao i druga crkvena lica naše Eparhije koja apliciraju za kosovska dokumenta ovu proceduru prolaze uz koordinaciju monitoring tima OEBS-a, čiji su predstavnici bili prisutni u toku današnjeg događaja. Otac Fotije je stalno nastanjen u manastiru Devina voda, iako prijavljenu adresu ima pri Eparhiji u Prizrenu, jer mu je svojevremeno saopšteno da ”sever Kosova nije u sistemu” i da ne može da aplicira za kosovska dokumenta sa svoje adrese na kojoj živi”, zaključuje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.
Otac Fotije rođen je 25.8.1981. godine u Skoplju. Nakon završene muzičke akademije u Sofiji (Bugarska) posvetio se monaškom životu. U Eparhiji raško-prizrenskoj SPC je od 2004. godine. Do 2009. služio je pri manastiru Sopoćani i u Gračanici, gde je proveo najviše vremena. Godine 2009. imenovan je za nastojatelja manastira Devina voda kod Zvečana, gde je od tada boravio punih 13 godina obavljajući svoje monaške dužnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala