- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Preporuka“ iz Evrope za odlaganje popisa: Naučili da s Crnom Gorom razgovaraju preko ultimatuma

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPopis stanovništva
Popis stanovništva - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
Pratite nas
Predlog Evropskog parlamenta da se odloži popis u Crnoj Gori na pola godine je tipični primjer kako Evropa komunicira s malim zemljama, kako kažu u EU, trećeg ili četvrtog koncentričnog kruga i jedini način komunikacije sa zemljama poput Crne Gore, a to je – ultimatum, kaže rektor Univerziteta Mediteran, profesor prava Savo Marković.
Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su Rezoluciji o Crnoj Gori izvjestioca Tonina Picule, uz dodate amandmane kojima se predlaže odlaganje popisa koji je zakazan od 1. do 15. novembra.
U amandmanima koji se odnose na popis između ostalog se navodi da se Crna Gora poziva da odavno zakašnjeli popis stanovništva i stanova obavi u skladu sa međunarodnim standardima i standardima EU i ,,čim se završi politički zastoj u zemlji, te da se ovo važno pitanje ne koristi kao još jedan izgovor za jačanje polarizacije društva“.

„Preporuke“ i rezolucije iz Evrope

Predsjednik Crne Gore, premijer, kao i sve partije vlasti su za održavanje popisa, a tome se protivi DPS sa nekoliko partija koje su podržavale njegovu 30-godišnju vladavinu.
„Evropa ne zna za drugi način komunikacije sa malim državama već na ovaj kako je donesena pomenuta rezolucija. Od nas u Crnoj Gori se očekuje da sagnemo glave i da se odreknemo naših državnih i nacionalnih interesa. Pogotovo kada se zna da je ideolog amandmana za odlaganje popisa Tonino Picula sa par svojih istomišljenika, koji su predložili da se popis u Crnoj Gori odloži na pola godine, dok se ne stvore “određeni uslovi”. Poruka je jasna, uslovi mogu biti ispravni i po mjerilima EU jedino ako ih sprovodi DPS. Od kada DPS nije na vlasti, to ne odgovara EU, pa raznim rezolucijama, odlukama, uglavnom pokazuju koliko žale zbog silaska sa vlasti odnarođenog sistema Mila Đukanovića“, poručuje Marković u izjavi za Sputnjik.

Šansa da se građani slobodno izjasne

Naš sagovornik ukazuje da su građani Crne Gore konačno dobili šansu da se slobodno izjasne ko su, šta su, kojim jezikom govore, koju vjeru praktikuju...
„Država je donijela odluku da se popis održi. Na to ne treba da utiče ni mišljenje nekoliko ministara u još aktuelnoj vladi koji se takođe zalažu za odlaganje popisa, jer kad pogledamo iz kojih političkih struktura dolaze, veoma je uočljivo da su to političke snage koje su podržavale bočno Đukanovića u njegovoj vladavini. U Crnoj Gori se formira jedna politička većina koja žali za odlaskom Mila Đukanovića sa vlasti, a potpomognuta i raznim odlukama iz EU. A Đukanović je bio apsolutni poslušnik EU, u smislu da je sprovodio sve odluke koje su doprinijele umanjenju državnosti i suvereniteta zemlje, kao i ostalih zemalja na Zapadnom Balkanu“, ističe Marković.
On dodaje da iz EU na narod u Crnoj Gori gledaju kao na neke urođenike, a sistem nazivaju pretpolitičkim.
„Popis se mora održati, jer to nije političko već statističko pitanje i potreba. Popis treba da pokaže sa kojim resursima država raspolaže, da ukaže u kom smjeru treba da se vodi populaciona politika, ekonomski razvoj, planiranje razvoja...Oni koji pozivaju narod na bojkot popisa mislim da ga baš potcjenjuju, kao da narod ne zna da se izjasni. I to ga potcjenjuju na jedan baš primitivan način. Prvo traže na izborima glas tog naroda, a sada bi da mu narede kako da se izjasni. Mi jesmo nisko pali, ali nisam očekivao od EU da ide toliko nisko u svojim zahtjevima“, kaže Marković za Sputnjik.
Statistika - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
REGION
Čega se Milo plaši – popisa ili broja Srba
Njegovo Preosveštenstvo Episkop izabrani budimljansko-nikšićki g. Metodije - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
REGION
Vladika Metodije o popisu u Crnoj Gori: Ne napuštajte duh predaka koji su se pisali kao Srbi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala