- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Đedović Handanović sa MMF-om: Značajne reforme sprovedene u energetskom sektoru

© Tanjug / MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆMinistar rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sa misijom MMF.
Ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sa misijom MMF. - Sputnik Srbija, 1920, 20.10.2023
Pratite nas
Ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa misijom MMF, koju predvodi šef misije Donal Mekgetigan, o unapređenju regulatornog okvira i sprovođenju reformi u energetskom sektoru, posebno u "Elektroprivredi Srbije", tekućim i planiranim investicijama i strateškim pravcima razvoja u ovoj oblasti.
"Za manje od godinu dana od formiranja Vlade, Ministarstvo rudarstva i energetike ostvarilo je značajne rezultate praktično u svim oblastima. U zakonodavnoj sferi usvojene su izmene i dopune Zakona o korišćenju OIE, čime su stvoreni uslovi za više zelenih megavata uz očuvanje stabilnosti energetskog sistema. To je omogućilo sproveđenje prvih aukcija za dodelu tržišnih premija za OIE, koje su rezultirale sa novih više od 700 MW proizvodnih kapaciteta iz OIE i investicijama vrednim 1,2 milijarde evra, što će pozitivno uticati i na rast BDP", rekla je Đedovićeva.
Istakla je da je izmenama Zakona o energetici i formiranjem nezavisne Republičke komisije za energetske mreže, zadužene za kontrolu poslovanja operatora prenosnog sistema električne energije i operatora transportnog sistema prirodnog gasa, omogućena uspešna reforma gasnog sektora, navodi se u saopštenju.
"Pored toga, značajne reforme na unapređenju upravljanja EPS-om realizovane su u toku ove godine i njihovo sprovođenje se nastavlja", navela je ona.
Dodala da je u završnoj fazi izrada strateških dokumenata - nove Strategije razvoja energetike i Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, kojima će biti postavljeni ključni ciljevi u pogledu povećanja učešća OIE u energetskom miksu, smanjenja emisije štetnih gasova i povećanja energetske efikasnosti.
Đedović Handanović je podsetila da je Vlada donošenjem Polaznih osnova plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, utvrdila listu prioritetnih projekata koji obuhvataju sve delove energetskog sektora, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.
"Privode se kraju radovi na izgradnji gasne interkonekcije sa Bugarskom kojom ostvarujemo pristup novim izvorima snabdevanja gasom, pre svega iz Azerbejdžana. U završnoj fazi je i izgradnja novog bloka TE Kostolac B3, snage 350 MW, koji će doneti veću sigurnost snabdevanja električnom energijom. Prioriteti za naredni period obuhvataju, između ostalog, izgradnju RHE Bistrica, koja je ključna za bržu integraciju OIE, i nastavak ulaganja u prenosnu mrežu koje smo započeli i jačanje povezanosti sa zemljama regiona i sa EU", dodala je ona.
Kako je istakla, pokrenute su i značajne investicije u distributivnu mrežu, koje će omogućiti veću pouzdanost snabdevanja uz smanjenje gubitaka na mreži.
"Započeli smo takođe pripreme za izgradnju naftovoda ka Mađarskoj koji će omogućiti diversifikaciju i u oblasti snabdevanja sirovom naftom", navela je ona.
Naglasila je i da su jedan od prioriteta Ministarstva podrška lokalnim samoupravama i domaćinstvima u cilju značajnog smanjenja potrošnje energije.
"U saradnji sa Svetskom bankom obezbedili smo 50 miliona dolara koja će biti utrošeni na sufinansiranje unapređenja energetske efikasnosti oko 50.000 domaćinstava, nakon što je već 20.000 domaćinstava bilo ranije obuhvaćeno obim programom. U ovoj godini potpisani su ugovori sa 131 lokalnom samoupravom, vrednosti 1,8 milijardi dinara, a većina tih gradova i opština raspisala je javne pozive za građana i po broju prijavljenih vidimo da je interesovanje veliko", rekla je ona.
Đedovićeva je dodala da je sproveden i javni poziv za unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama, gde je predviđena sanacija 21 objekta, a napreduju projekti energetske sanacije VMA, kao i 26 zgrada centralne vlasti, a prvi radovi se očekuju početkom sledeće godine.
Na sastanku je razgovarano i o uspešnim reformama pokrenutim u EPS-u, imenovanju profesionalnog Nadzornog odbora, kao i o narednim koracima u reformi tog preduzeća.
Kako se dodaje u saopštenju, bilo je reči o zaštiti energetski ugroženih kupaca i pripremljenosti energetskog sektora za narednu zimu, gde je situacija ocenjena kao dosta povoljnija u odnosu na prethodnu godinu, posebno kad je reč o hidrologiji, rezervama uglja i rezervama gasa.
Razgovarano je i o novom nametu na ruski gas koji je najavila bugarska Vlada i posledicama njegove eventualne primene.
Mekgetigan je rekao da je energetski sektor u središtu stend - baj aranžmana i pohvalio dosadašnji rad Ministarstva i Vlade Srbije.
On je naglasio da su značajne reforme sprovedene u prethodnom periodu i da je energetski sektor u Srbiji u boljem stanju nego u vreme kad je program sa MMF započet.
Misija MMF, koja je juče započela posetu povodom drugog razmatranja rezultata aktuelnog stend - baj aranžmana sa Srbijom, boravi u Srbiji do 31. oktobra, zaključuje se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala