- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zvaničnik Stejt departmenta podneo ostavku zbog Bajdenovih odluka o naoružavanju Izraela

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Zvaničnik američkog Stejt departmenta Džoš Pol, koji je radio u agenciji odgovornoj za transfer oružja američkim saveznicima, podneo je ostavku zbog neslaganja sa, kako je naveo, odlukama administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da ubrza isporuku oružja Izraelu.
Pol je radio kao jedan od direktora Biroa za političko-vojna pitanja Stejt departmenta.
„Ne mogu da podržim niz važnih političkih odluka, uključujući požurivanje slanja više oružja jednoj strani u sukobu, za koje verujem da su kratkovidi, destruktivni, nepravedni i protivrečni samim vrednostima koje javno zastupamo“, saopštio je Pol na LinkedInu.
On je naveo da, iako priznaje „monstruoznost” Hamasovog napada na Izrael, takođe veruje da će odgovor Izraela „dovesti samo do veće i dublje patnje” za Izraelce i Palestince.
„Odgovor ove administracije – kao i većeg dela Kongresa – je impulsivna reakcija izgrađena na pristrasnosti potvrde, političkoj pogodnosti, intelektualnom bankrotu i birokratskoj inerciji", dodao je.
U sredu je Njujork tajms izvestio da Bajden planira da zatraži od Kongresa da odobri 10 milijardi dolara „uglavnom vojne pomoći“ Izraelu.
Pol je opisao Biro za političko-vojna pitanja kao „organ američke vlade koji je najodgovorniji za transfer i snabdevanje oružjem partnere i saveznike“.
„Znao sam da (uloga) nije bez moralne složenosti i moralnih kompromisa, i dao sam sebi obećanje da ću ostati sve dok budem osećao da šteta koju bih mogao da učinim može biti prevagnuta dobrima koje mogu da učinim. Odlazim danas jer verujem da sam u našem sadašnjem kursu, u pogledu nastavka – zaista, proširenog i ubrzanog – snabdevanja Izraela smrtonosnog oružja, došao do kraja te nagodbe.
Bajden se u sredu u Tel Avivu sastao sa Benjaminom Netanijahuom, izraelskim premijerom. Bajden je rekao da je pozvao Izrael na uzdržanost i rekao da se Netanijahu obavezao da će dozvoliti da očajnički potrebna humanitarna pomoć stigne u Gazu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala