- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta je Kina saopštila svetu u osam tačaka

© AP Photo / Andy WongKineske zastave
Kineske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Najvažnije tačke programa koji je u osam tačaka na otvaranju samita inicijative „Pojas i put“ izneo kineski predsednik Si Đinping su da će se Kina bezuslovno otvoriti za strane ulagače, ali i da se zalaže za saradnju na principima integriteta zemalja. Kineski predsednik jasno naglašava da njegova zemlja ne gaji kolonijalističke namere.
Ovako konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija komentariše govor Si Đinpinga na otvaranju samita povodom desetogodišnjice inicijative „Pojas i put“. U govoru, kineski predsednik je u osam tačaka izneo plan za izgradnju visokokvalitetne saradnje u okviru ove inicijative.
Prema Sijevim rečima, „Pojas i put“ imaće višedimenzionalnu mrežu povezivanja, a svetska ekonomija treba da bude otvorena. Kineska razvojna banka i Izvozno-uvozna banka Kine otvoriće okvir finansiranja u vrednosti od 48,75 milijardi dolara, a kroz Fond Puta svile prikupiće se dodatnih 11 milijardi dolara za podršku zajedničkoj izgradnji projekata na „Pojasu i putu“; istovremeno, biće promovisan zeleni razvoj.
Kina će nastaviti da napreduje u naučnim i tehnološkim inovacijama, podržaće međuljudsku razmenu i promovisaće saradnju kroz „Pojas i put“ zasnovanu na integritetu. Takođe će ojačati institucionalnu osnovu međunarodne saradnje u okviru inicijative, naveo je kineski predsednik.

Kina na međunarodnoj sceni ne nastupa kao kolonizator

Prema Bušatlijinim rečima, Si je reafirmisao osnovni princip inicijative „Pojas i put“ – da Kina ovom inicijativom ne zadovoljava samo svoje interese. Projekti se „kroje“ tako da se poštuju i interesi onih zemalja preko kojih prolazi „Pojas i put“.

„Oni jasno potvrđuju činjenicu da neće kolonizirati zemlje. Sarađivaće sa zemljama koje hoće da sarađuju i da partnerski uđu u projekte. Nema nikakvog nametanja“, ističe on.

U praktičnom smislu, ovakav stav Kine ogleda se u tome što infrastrukturu koju je Kina izgradila u okviru inicijative koristi ne samo Kina, već i svi drugi.

„Kada se pravi putna ili transportna infrastruktura, to ne koristi samo Kina. Koristiće svi koji su pri njoj – to prelazi preko neke teritorije, kroz neke države, koje imaju svoje interese. I u balansiranju tih interesa i Kine, projekti se planiraju i izvode“, objašnjava Bušatlija.

Kina ulaže bez političkog uslovljavanja

I za novinara i diplomatu Zorana Đorđevića, višedecenijskog dopisnika iz Kine i nekadašnjeg trgovinskog atašea jugoslovenske ambasade u Pekingu, najvažnije tačke Sijevog govora su one u kojima kineski predsednik najavljuje da će se Kina bezuslovno otvoriti za strane ulagače, ali i da se zalaže za saradnju na principima integriteta zemalja.
Najava da će se Kina u potpunosti otvoriti prema svetu, prema Đorđevićevim rečima, nov je i pozitivan potez, s tim što Si insistira da to budu proizvodna preduzeća.
Radi se o programskom dokumentu koji će se ostvarivati korak po korak i sličan je dokumentima koji se usvajaju na kongresima Komunističke partije.
„Taj dokument podrazumeva ne samo bolju vezu Kine sa svetom, nego i brži razvoj Kine i brži razvoj zemalja sa kojima Kina sarađuje. Jer to je cilj: ne samo da ja sarađujem sa partnerom zato što on ima koristi, nego moram da ga ubedim ili mu dokažem da i on ima koristi“, objašnjava Đorđević.
Izgradnja pruga kroz Transkaspijski koridor ili razvoj luka, kao što je luka Pirej, doneće koristi svim državama kroz koje ovi koridori prolaze. Konkretno, luka Pirej u Grčkoj je planirana da bude centralna stanica za promet robe prema Evropi, što će, kako Đorđević kaže, biti jako dobro za Srbiju. Takođe, ono što je dobro u Sijevom programu jeste to što on neće uticati na politiku država kroz koje prolazi „Pojas i put“.
„Razlika između, na primer, MMF-a i Svetske banke i drugih finansijskih institucija sa pretežnim većinskim kapitalom zapadnih zemalja jeste u tome što Kinezi ne uslovljavaju ništa politički. Vidimo u ovom dokumentu da su opredelili oko 50 milijardi dolara (350 milijardi juana) – tim novcem raspolagaće Razvojna banka Kine i njihova Eksim banka – te banke daju zajmove, ali bez političkih uslovljavanja, nego samo zato da se vidi obostrana korist“, naglašava Đorđević.
Naš sagovornik podseća da je Si Đinping bio kritikovan u Kini zbog toga što je pokrenuo inicijativu „Pojas i put“. Međutim, ispostavilo se da je kineski predsednik uspeo da okupi 140 zemalja i tridesetak međunarodnih organizacija, a na samitu povodom desetogodišnjice inicijative sklopljeno je ugovora u vrednosti od 97 milijardi dolara, tako da samit može da se oceni kao uspešan.
Si Điping - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
SVET
Forum „Pojas i put“: Kineski predsednik najavio osam velikih mera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala