- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Potpisan Memorandum o razumevanju Vlade Srbije i američke biotehnološke kompanije Ginko Bajovorks

© Tanjug / RADE PRELIĆKonferencija "Budućnost biotehnologije"
Konferencija Budućnost biotehnologije  - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Na konferenciji "Budućnost biotehnologije" u Palati Srbija potpisan je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i američke kompanije Ginko Bajovorks.
Prema rečima ministra nauke Jelene Begović, to je sjajna vest za Srbiju, srpsku nauku i posebno srpski ekosistem koji se tiče startapa.
Kako je rekla za Tanjug, Memorandum o razumevanju obuhvata dve komponente od kojih je prva ubrzanje razvoja startap ekosistema u Srbiji.
"Ta američka kompanija smeštena je u Bostonu, verovatno jednom od najvećih centara za razvoj startap ekosistema i najuspešnijih na svetu i radiće zajedno sa našim startapovima, pogotovo iz oblasti biotehnologija koje su vrlo zahtevne, da im pomognu da se brže i kvalitetnije razvijaju i što pre stignu na svetsko tržište", rekla je Begovićeva.
Kako je navela, druga oblast te saradnje odnosiće se na biosigurnost, odnosno biomonitoring.
"Biomonitoring bi trebalo da pomogne da se u Srbiji razvije sistem koji bi mogao da prati kretanje patogena, mikroorganizama koji mogu da budu potencijalna opasnost za ljude, životinje ili biljke. Imali bi sistem koji može unapred da napravi predikciju, da se nešto može desiti, a samim tim da unapred budemo spremni u slučaju epidemije, bez obzira da li se radi o ljudima, biljkama ili životinjama. To predstavlja zaista jedan veliki korak napred za čitavu državu, ali i za sve građane", poručila je Begovićeva.
Ona kaže da američka startap kompanija Ginko Bajovorks postoji već 15 godina i da je jedna od najozbiljnijih biotehnoloških kompanija u SAD, verovatno i u svetu.
"Sačinjavaju je sjajni, mladi, izuzetno obrazovani ljudi, veoma hrabri sa svojim idejama i ljudi koji žele da učine svet održivim i primene nove principe kako bi ostavili nekim novim generacijama svet boljim nego što jeste danas", rekla je Begovićeva.
Ginko Bajovorks fokusiran je na sintetičku biologiju i genetski inženjering. Bavi se pretežno primenom znanja u sintetičkoj biologiji u različitim oblastima, uključujući proizvodnju specijalnih hemikalija, mirisa, hrane i farmaceutskih proizvoda. Kompanija nudi inovativna rešenja u različitim oblastima, uključujući one u poljoprivredi, farmaceutskoj industriji.

Srbija odlična prilika za saradnju u biotehnologiji

Jedan od osnivača kompanije "Ginko Bajovroks" iz Bostona Rašma Šeti, naglasila je da će saradnja srpskim kompanijama smanjiti prepreke za ulaz na tržište, što će biti i jedna od koristi koje će memorandum doneti.
„U saradnji sa Srbijom videli smo odličnu priliku“, rekla je Šeti za Tanjug i naglasila da će taj potencijal biti još veći otvaranjem BIO4 kampusa koji će dodatno ubrzati akademsku zajednicu, istraživače i vladu u zajedničkom cilju vezanom za prosperitet u ovom čarobnom sektoru, ocenila je ona.
Kako kaže, rade sa brojnim kompanijama, a među njima je i jedna koja proizvodi parfeme koji su napravljeni tako što je za bazu korišćeno cveće koje više ne postoji na planeti. On je napravljen na osnovu sekvence genoma biljke koja je izumrla.
Kaže da ih je za pokretanje komapnije motivisala činjenica da je tada prostor za dizajn u biotek sveri bio ograničen. Dodaje da su želeli da pretražuju inteligentije i brže, da investiraju u odličan softver.
Od osnivanja kompanije desile su se mnoge promene o kojima se nekada samo moglo pričati, a danas sintetička biologija rešava izazove budućnosti.
„Javile su se različite tehnologije, sekvenciranje DNK, različite tehnologije izmene genoma, javila se spektrometrija, što je otvorilo mogućnost da istražimo DNK, RNK i molekule koji su u njima, a skup svega toga doveo je do inženjeringa biologije i ćelija mnogo više nego pre 10 godina“, rekla je Šeti na panelu uoči potpisivanja Memoranduma.
Podsetila je da ne bismo imali kovid vakcinu da nije bilo svega toga.
Takođe je naglasila da njena kompanija misli i o bezbednosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala