Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković preneo ambasadorki Nemačke: Beograd za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja

© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o aktuelnoj situaciji na KiM, istakavši čvrstu i principijelnu opredeljenost Beograda za mirnim rešavanjem svih otvorenih pitanja i problema u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom.
Petković je posebno podvukao koje je sve korake Beograd preduzeo u cilju normalizacije situacije na severu KiM, istakavši da Priština nije preduzela neophodne mere koje bi vodile smirivanju tenzija i deeskalaciji, već naprotiv svakodnevno povlači dodatne eskalatorne poteze s ciljem izazivanja novih kriza i tenzija i etničkog čišćenja našeg naroda, navedeno je u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
On je istakao poziv Beograda, ali i spremnost Srpske liste da učestvuju na lokalnim izborima na severu KiM, prenevši svojoj sagovornici da Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem koči i sabotira taj proces različitim uslovljavanjima i administrativnim preprekama jer zapravo ne želi da izbore sprovede.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naznačio je da Priština tragične događaje od 24. septembra u Banjskoj koristi za dodatni teror i obračun sa srpskim narodom, što rezultira odlivom srpskog stanovništva sa njihovih vekovnih ognjišta.
Petković je sagovornici nabrojao glavne primere teškog položaja Srba u pokrajini, njihova svakodnevna hapšenja i maltretiranja, posebno skrenuvši pažnju na činjenicu da je Azemu Kurtaju, koji je 6. januara ove godine pucao u srpske dečake Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, ukinut kućni pritvor i da mu je dopušteno da se brani sa slobode. To jasno govori da za Srbe na KiM nema ni prava, ni pravde, niti ih može biti pod režimom Aljbina Kurtija, rekao je Petar Petković.
Govoreći o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, Petković je posebno istakao prisustvo tzv. kosovske policije na severu KiM, koja svakodnevno teroriše i zastrašuje Srbe, što vodi ka novim tenzijama i krizama.
Petković je naglasio da Beograd ostaje iskreno zainteresovan da se što pre sedne za pregovarački sto i da u dijalogu Beograda i Prištine dođe do kompromisnog rešenja, kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu. Da bi se to dogodilo potrebno je, prema Petkovićevim rečima, da Priština urgentno deeskalira situaciju na terenu i omogući formiranje Zajednice srpskih opština, što Aljbin Kurti kategorički odbija, naočigled međunarodnih aktera, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.
Tzv. kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
SRBIJA
Trojici Srba optuženih za ratni zločin produžen pritvor na još dva meseca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala