- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkrivena džinovska odbegla „zombi“ zvezda

© Foto : Wikipedia/Giovanni Tinetti/Public domainUmetnički prikaz egzoplanete
Umetnički prikaz egzoplanete - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Zvezdano jato Hijade, drugo najbliže zvezdano jato Zemlji, udaljeno je samo 153 svetlosne godine od naše planete i čini glavu Bika u sazvežđu Bika. Iz ovog jata, "zombi" zvezda se probudila i sada probija svoj put izvan zvezdanog klastera Hijade.
„Zombi“ zvezda se formira kada zvezda eksplodira tokom procesa supernove, ali nije potpuno izbrisana, već za njom ostaju ostaci.
Ona se kreće brzinom od 22.000 milja na sat (10 kilometara u sekundi) u poređenju sa zvezdanim jatom Hijada iz kojeg je pobegla. Ali, umesto da budu uznemireni zbog ove „odbegle zvezde“, naučnici to vide kao uzbudljivu priliku koja će pomoći da se rasvetle sve nedoumice u vezi sa zvezdanim jatom Hijada.
Ovo zvezdano jato sastoji se od nekoliko stotina zvezda, koje su formirane otprilike u isto vreme — pre oko 625 miliona godina. Ali, klaster sadrži samo nekoliko „belih patuljaka“ u svom jezgru. Ovo je čudno, s obzirom na to da će 97% zvezda na Mlečnom putu doživeti svoju poslednju fazu u životu kao „beli patuljak“.
Astronomi su se pitali šta se dešava sa ovim nestalim zvezdama. Jedna teorija je da se one lansiraju iz klastera zbog interakcije sa drugim zvezdanim jatima, kao i, moguće, oblacima gasa koji se kreću između klastera. Zvezde u ovom konkretnom sazvežđu su takođe labavo vezane, tako da bi bilo lako da budu izbačene kroz ove interakcije.
Da bi testirali ovu teoriju, naučnici sa Univerziteta Britanske Kolumbije koristili su podatke koje je svemirska letelica Gaja prikupila nakon što je pratila preko milijardu zvezda u Mlečnom putu od 2013.
Pronađena su tri „bela patuljka“ za koje veruju da su izbačeni iz klastera Hijada, od kojih je jedan bio 1,3 puta masivniji od Sunca. Većina „belih patuljaka“ ima masu 0,6 puta veću od Sunčeve, a formiraju se od zvezda kojima je ponestalo vodoničnog goriva u jezgru. U većini slučajeva, nebeska tela se stvaraju kada izvuku materijal iz prateće zvezde.
Međutim, izgleda da je odbegli „beli patuljak“ kojeg su astronomi uspeli da pronađu stvoren od samo jedne zvezde, što bi moglo značiti da je to najveći „beli patuljak“ stvoren od jedne zvezde koja je do sada otkrivena.

„Ovo pruža kritično merilo za posmatranje „belih patuljaka“ stvorenih od pojedinačnih zvezda progenitora, i pokazuje da pojedinačne zvezde mogu da proizvedu „bele patuljke“ sa masama blizu Čandrasekarove granice (konstanta u astrofizici koja obično iznosi 1.4 mase Sunca)“, saopštio je tim naučnika.

„Kombinacija neupadljive prirode jata Hijada i prednosti njegove blizine sugerišu da otvorena zvezdana jata mogu da proizvode ultramasivne „bele patuljke“, uključujući bele patuljke koji pomeraju Čandrasekarov limit više nego što se ranije mislilo", ocenjuju naučnici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala