- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Postavili smo nove rekorde“: Održana svečana akademija Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićSvečana akademija Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji
Svečana akademija Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Svečana akademija Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji održana je u Ruskom domu povodom 79 godina od oslobođenja Beograda od fašizma.
Obraćajući se saradnicima i prijateljima u ime ambasadora Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandra Bocan-Harčenka, ministar savetnik ambasade Andrej Temjašov je rekao da Centar svake godine ima sve više inicijativa.
"Zbog svojih vrednih akcija ima i sve više prijatelja u Srbiji, Rusiji, ali i na Balkanu, zahvaljujući čoveku koji je energija i duša Centra, Miroljubu Milinčiću. Nama u ambasadi Ruske Federacije je čast i zadovoljstvo da podržimo projekte, da budemo njihov deo", rekao je Temjašov.
Rukovodilac Centra ruskog geografskog društva u Srbiji Miroljub Milinčić istakao je da je Centar postavio nove rekorde. Izložba "Najlepša zemlja" održana je na 22 lokacije, u tri države i sa 413 izložbenih dana. U poslednje četiri godine Centar je organizovao 78 izložbi fotografija prirodnih lepota Rusije na Balkanu, koje su oduševile osetioce.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSvečana akademija Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji
Svečana akademija Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Svečana akademija Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji

"Završetak ove godine je radan, a planovi još ambiciozniji. To je nastavak istraživanja i zaštite ruskog kulturnog nasleđa u Srbiji i na Balkanu. Takođe, kontinuirano afirmišemo našu zajedničku prošlost, odnosno srpsko-ruska, dostignuća grofa Save Vladislavića i imperatora Petra Velikog. Uskoro ćemo se posvetiti i proslavi tri veka od otvaranja prve rusko-srpske škole u Sremskim Karlovcima, ali i tri veka grada Kjahte, Troickosavska", najavljuje Milinčić.

On dodaje da iduće godine Centar očekuju paralelne aktivnosti u Rusiji i Srbiji, dva međunarodna kampa, dve međunarodne konferencije, veliki izdavački i istraživački projekti.
"Tokom godine na izmaku izdvajamo saradnju sa "NIS"-om, administracijom Sant Peterburga, kao i Agencijama, Sputnik Srbija i Ruska Gazeta", dodao je.
Milinčić se osvrnuo i na aktuelna dešavanja kod nas i u svetu, za koja kaže da iz Centar sa zebnjom prati.
"Zbunjuju nas asimetrična prava i obaveze i dvojni standardi u međunarodnim odnosima, a po pravilu na štetu Srba, Rusa i drugih naroda sklonih da imaju sopstveno mišljenje. Strepimo za sebe, naše najrođenije na Kosmetu, RS, Crnoj Gori, ali i braću i sestre u specijalnoj vojnoj operaciji Rusije u Ukrajini. Prošle godine smo ukazali, a sada ponavljamo, da ratna sreća i savezi mogu biti promenjivi ali da je konačan rezultat unapred poznat", istakao je Milinčić.
Sledeće godine će biti decenija kako su geografska društva Srbije i Rusije ugovorom podstakla novi razvoj međusobne saradnje, stručne, ali i ljudske saradnje na dobrobit naših država, ali i celog sveta.
Centar u Srbiji zahvalan je predsedniku Ruskog geografskog društva, Sergeju Šojguu, na prilici koja mu je tada pružena. Zahvaljujući saradnji sa Ruskim geografskim društvom, srpski istraživači ove godine stigli su do zapadnog Kavkaza, južnog Urala, a na istoku Ruske Federacije do Bajkala i Mongolije.
U Srbiji su bili domaćini više uspešnih međunarodnih susreta i akcija sa učesnicima iz Rusije, SAD, Kine, Švedske, Mađarske. Svi programi realizovani su u saradnji sa Beogradskim univerzitetom, posebno Geografskim i Šumarskim fakultetom i Geografskim institutom "Jovan Cvijić" Srpske akademije nauka i umetnosti.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSvečana akademija Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji
Svečana akademija Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Svečana akademija Centra Ruskog geografskog društva u Srbiji
U umetničkom delu programa Akademije učestvovali su Akademsko kulturno umetničko društvo Univerziteta u Beogradu „Španac“ i instrumentalni duo Sonje Kalajić i Dražena Tikveše.
Svetlana Zimodro na mestu koje za nju ima poseban značaj - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2023
MOJA PRIČA
Studenica sija do Moskve: Velika misija Ruskinje – širi srpstvo u svojoj zemlji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala