- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Konkurs „Andrej Stenjin“: Gran-pri ruskom novinaru za fotografiju "Svitanje" iz Donjecka i Marijupolja

© Migelь KandelaOtvaranje izložbe Međunarodnog konkursa za fotoreportere „Andrej Stenjin“ u Barseloni 2022. godine
Otvaranje izložbe Međunarodnog konkursa za fotoreportere „Andrej Stenjin“ u Barseloni 2022. godine - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Gran-pri na međunarodnom konkursu „Andrej Stenjin“ dobio je ruski novinar Aleksej Orlov za fotografiju „Svitanje“.

„Konkurs je nastao iz tragedije, pogibije našeg ratnog dopisnika 2014. godine, tada još nismo tako zvali naše novinare i fotografe na mestu gde je počeo rat. Sada datiramo početak rata na 2014. Godinu a tada još nismo znali opseg procesa koji se rasplamsavao, ali već smo trpeli prve gubitke među saradnicima“, rekao je generalni direktor MIA „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov na svečanoj ceremoniji.

Podsetio je da je tokom leta poginuo još jedan ratni dopisnik Rostislav Žuravljov i dodao da ova profesija podrazumeva takav rizik i žrtvovanje.
„Svitanje“ je reportaža o događajima u Donjecku i Marijupolju, nastala oko mesec dana posle početka specijalne vojne operacije ruske vojske u Ukrajini.
„Ti dani su verovatno najteži u mom životu jer sam video ljude koji su sve to preživljavali u Donjecku i Marijupolju. Moj cilj je bio da prikažem kolektivnu sliku grada čiji su mirni dani završeni. Svakodnevica i sudbina njegovih građana promenili su vrednosti, mnogi su ostali bez domova i rođaka, a mnogi su ostali i bez nade“, rekao je laureat.

O konkursu

Međunarodno takmičenje fotoreportera „Andrej Stenjin“, koje organizuje Međunarodna novinska agencija „Rusija sevodnja“ pod pokroviteljstvom Komisije Ruske Federacije u saradnji sa organizacijom UNESKO, ima za cilj da podrži mlade fotografe i skrene pažnju javnosti na zadatke savremenog fotoreportera. Ovo je platforma za mlade fotografe, talentovane i otvorene za sve novine, koji nam skreću pažnju na ljude i događaje u našoj blizini.
Generalni informativni partneri konkursa su: VGTRK (Sveruska državna televizijska i radio kompanija) (Rusija), onlajn platforma „SMOTRIM“ (Rusija), sveruski državni televizijski kanal „Rosija-Kultura“ (Rusija), TV kanal „Moskva 24“ (Rusija).
Međunarodni medijski partneri na takmičenju su: novinska agencija i radio Sputnjik (Međunarodni), TV i portal RT (Međunarodni), medijski holding Independent Media (Južnoafrička republika), novinska agencija ANA(Južnoafrička republika), Shanghai United Media Group (SUMG) Kina, internet portal China Daily (Kina), internet portal The Paper (Kina), medijska mreža Al Mayadeen (Liban).
U statusu industrijskih partnera, takmičenje podržavaju: Savez novinara Rusije, informacioni portal „YOung JOurnalists“ (Rusija), portal „Russian Photo“ (Rusija), portal Photo-study.ru (Rusija).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala