- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski istoričar: Sukob na Bliskom istoku mogao bi da eskalira u svetski rat

© AP Photo / Tsafrir AbayovIzraelski sistem "Gvozdena kupola" presreće rakete ispaljene iz Pojasa Gaze
Izraelski sistem Gvozdena kupola presreće rakete ispaljene iz Pojasa Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 19.10.2023
Pratite nas
Sukob na Bliskom istoku možda neće naći kočnice i onda bi mogao da preraste u svetski rat, izjavio je bugarski istoričar Aleksandar Sivilov komentarišući perspektive razvoja trenutne izraelsko-palestinske krize.
„Za sada mi je teško da kažem ko je zainteresovan za bliskoistočni sukob i ko će pokušati da ga okonča. Ali mislim da će obe strane maksimalno iskoristiti ovu eskalaciju i ne znam da li će umeti da pronađu kočnice. To je najgore, jer ako se sukob bude raširio, biće veoma teško zaustaviti ga“, rekao je Sivilov na svom Jutjub kanalu.
On je podsetio da, kada je počinjao Prvi svetski rat niko nije mislio da će to biti Prvi svetski rat, a kada je počinjao je Drugi svetski rat, niko nije mislio da će doći do tako ogromnog sukoba.
„Tačno je da se očekivao veliki rat, ali ne do te mere. Ostaje samo da se nadamo da trenutno nismo svedoci početka trećeg svetskog rata“, zaključio je on.

O saradnji Rusije i Kine

Sivilov je dodao da u kontekstu bliskoistočnog sukoba Kina i Rusija pokazuju zbližavanje, o čemu svedoči i forum „Pojas i put“.
Kako je naveo, i druge zemlje širom sveta takođe pokazuju interesovanje, kao što su države Latinske Amerike.
„Predsednik Čilea je bio tamo. Sve u svemu, stvaranje jakih veza je u punom jeku. Kina je očigledno sposobna da oko sebe formira takav blok. I tačno je da se interesi Moskve i Pekinga u velikoj meri razilaze, ali sve dok postoji pritisak sa Zapada, oni će biti zajedno. Oni će se boriti protiv onoga što dolazi sa Zapada“, istakao je istoričar.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
U emisiji „Od četvrtka do četvrtka” pogledajte zašto Ukrajina strahuje od Izraela:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala