Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Nema više jednog policajca u svetu, raste slobodarski pokret - Srbija to vidi

© Foto : Instagram/BudućnostSrbijeAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon foruma "Pojas i put" da u svetu postoji jedan široki pokret slobodarskih zemalja koje pokušavaju da budu nezavisne i samostalne u donošenju svojih odluka.
„Takvim zemljama Kina pruža podršku, a čini mi se da broj tih zemalja raste - to su Azija i Afrika u narednih 30 godina koji su nosioci svetskog rasta. Mi to moramo da vidimo i razumemo, ne da zabijamo glavu kao noj u pesak i da se pravimo da to ne znamo. Ukoliko na vreme vidite šta je to što se zbiva moći ćete bolje da predviđate stvari i da pozcionirate svoju zemlju", rekao je Vučić i dodao da je Si Đinping ukazao da se o njegovom govoru u UN u kom je pokrenuo slobodarske ideje, izjasnio i predsednik Kine.
Na pitanje novinara da li postoji neki globalni strah koji su isticali lideri tokom svojih obraćanja, Vučić je rekao da su u pitanju suviše veliki lideri da bi osetili strah, koji se, kako je rekao, nije osetio čak ni u govoru predsednike Rusije Vladimira Putina.
"Oni govore o problemima i principima, a svaki svoje probleme rešava. U svetu se događa to da ljudi sve više žele ne jednog policajca, već da se problemi rešavaju multilateralno i da organizacija UN vrati svoju ulogu i značaj koji je imala nekada, žele da saradnja, a ne nametanje rešenja i poštovanje međunarodno pravnih normi bude nešto čega ćemo da se držimo", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da je tokom boravka u okviru održavanja inicijative Pojas i Put u Pekingu imao prilike da čuje predsednike mnogih zemalja i ocenio da se zemlje kao Etiopija ubrzano razvijaju, te da je važno održavati i razvijati dobre odnose.
"Kada slušate Đoka Vidoda tačno vidite da on ima strah, jer je u pitanju mnogoljudna nacija Indonezija, to su fiskalni rizici, predsednik Fernandez iz Argentine iznosi potpunu zainteresovanost za veću dubinu i proširenje samog značaja i odnosa unutar BRIKS-a, kroz govor predsednik vlade Etiopije vidite novi pokret ponosne Afrike koja raste strahovitom brzinom", rekao je predsednik.
Vučić je istakao da Etiopija danas ima više od 120 miliona stanovnika i novih tri miliona svake godine.
"Uganda svake godine novih 1,2 miliona, Egipat gotovo tri miliona, raste im ekonomija i demografija. Afrika već ima 1,4 milijarde stanovnika i onda vidite njihove i infrastrukturne probleme, ali osećate da raste moć afričkog kontinenta i zato je važno da sa njima držimo i najbolje odnose", rekao je Vučić.
Zahvaljujući kineskim prijateljima, dodao je, razgovarao je i sa prijateljima iz Laosa i mnogo drugih azijskih zemalja sa kojima nikada ne bi imao priliku da razgovara.
Naveo je i da su ratovi najveći izazov sa kojim se globalna ekonomija suočava, a zatim i skup novac.
"Kada je skup novac i rat imate visoke kamatne stope, i problem za obrtna sredstva u industriji, građevinskoj industriji i svemu. Zato vam je Evropa gotovo pa u recesiji. Ukoliko se nastavi sukob Izrael i Palestina biće još gore", ocenio je predsednik u vezi sa današnjim forumom na visokom nivou koji je posvećen globalnoj ekonomiji na kom će učestvovati.
Koja sve vrata otvaraju Srbiji novi sporazumi sa Kinom pogledajte u emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala