- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Veliki evropski eksperiment: Četvorodnevna radna nedelja, 360.000 radnika - višestruka dobit

CC0 / rawpixel.com / NASA (Source) / Radnik
Radnik - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
Četvorodnevna radna nedelja poboljšala je zdravlje radnika smanjenjem stresa, uz smanjenje emisija štetnih gasova i koristi deci, pokazao je pilot program sproveden u Valensiji, a koji je predstavljen u utorak.
Priobalni grad Valensija, treći po veličini u Španiji sa skoro 800.000 stanovnika, uredio je da lokalni praznici padaju na četiri ponedeljka zaredom, od 10. aprila do 7. maja ove godine. U projektu je učestvovalo 360 hiljada radnika.

Usvojene zdrave navike

Veliki deo učesnika koristio je duže vikende da bi stekao zdrave navike kao što su vežbanje, odmor i kuvanje domaćih obroka, tvrdi nezavisni komitet za zdravstvene i društvene nauke koji je ocenjivao program.
Podaci pokazuju poboljšanje u samoocenjivanju zdravlja, niži nivo stresa i bolje osećanje umora, sreće, raspoloženja i ličnog zadovoljstva.
Smanjenje upotrebe motornih vozila tokom četiri ponedeljka dovelo je do poboljšanja kvaliteta vazduha, a emitovano je i manje azot-dioksida, pokazala su gradska merenja.
Loša strana programa je što su pušači i osobe koje piju povećale konzumaciju duvana i alkohola.
Visok procenat ispitanika je rekao da više čita, uči, gleda filmove i bavi se hobijima kao što su fotografija, muzika i slikanje.

Deca su imala više vremena sa roditeljima

Četvorodnevna radna nedelja je najviše koristila deci jer su više vremena provodila s roditeljima.
Sektor usluga i turizma imao je više gostiju u tom periodu, ali su trgovci zabeležili pad prodaje, a hitne medicinske službe bile su preopterećene jer je više zdravstvenih radnika uzimalo odmor, navodi se u izveštaju.
Projekat je osmislila gradska leva koalicija Kompromis, savez progresivnih, zelenih i regionalnih partija, preneo je „Indeks“.
Španska socijalistička vlada pokrenula je sličan dvogodišnji projekat prošle godine fokusirajući se na mala i srednja preduzeća širom zemlje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala