- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: „Multietničko Sarajevo“ biće za 10 godina skoro 100 odsto muslimansko

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2023
Pratite nas
„Multietničko Sarajevo“ će za 10 do 12 godina biti gotovo 100 odsto muslimansko, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Dodik je rekao da je frapantna činjenica o broju Srba u Sarajevu, te je analizirao zvanične statističke podatke za Kanton Sarajevo, gde je uočeno da je broj Srba koji se rodi u ovom „multietničkom glavnom gradu“ BiH trinaest puta manji od broja Srba koji umre.
„Naime, samo 2022. godine rođeno je 23, a umrlo 294 Srba. U gradu koji je imao najmanje 160.000 Srba i još nekoliko desetina hiljada koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni potpuno je jasno kakva će demografska situacija biti u narednim godinama“, napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks (Tviter).
On ističe da će grad koji se ističe kao „multietnički i glavni grad“ u periodu ne većem od 10 do 12 godina imati više od 96 odsto muslimana, Bošnjaka.
„Imate jednu apsurdnu situaciju da će stanovništvo u BiH biti 50 odsto hrišćansko i oko 50 odsto muslimansko, a „multietnički i glavni grad“ BiH gotovo 100 odsto muslimanski. Koliko je frapantna ova činjenica o Srbima u Sarajevu, pokazuje poređenje sa gradom Novim Sadom, gde su muslimani, Bošnjaci, uvek bili ispod pola procenta stanovništva, a gde se samo za 2022. godinu, kao i za svaku godinu u proteklih deset godina, rodi gotovo 200 posto muslimana, Bošnjaka, više nego što je to slučaj sa Srbima u Sarajevu“, kaže Dodik.
O apsurdnosti nametnute odluke tzv. visokog predstavnika i člana 203a Krivičnog zakona BiH, koji propisuje krivično delo neizvršavanje odluke visokog predstavnika, kaže Dodik, govori i činjenica da se na ovaj način mogla propisati krivična odgovornost za bilo kakvo postupanje protiv bilo koje „njegove odluke“.
„Tako bi u slučaju da se bude svesno da će „multietnički i glavni grad“ biti gotovo 100 posto jednoverski (muslimanski) u zemlji u kojoj je stanovništvo verski heterogeno, mogla biti nametnuta odluka o „distriktu Sarajevo“, koji bi uključivao Kanton Sarajevo i Istočno Sarajevo u Republici Srpskoj, te na neki način veštački obezbediti multietičnost. Naravno, onaj ko bi se protivio ovoj odluci bio bi krivično gonjen i završio bi u zatvoru“,navodi Dodik.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
REGION
Dodik: Zapadu ne odgovara koncentrisana srpska država na Balkanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala