Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić imao jednu posebnu molbu za Sija: Podrška po pitanju KiM izuzetno značajna

© Foto : Instagram/BudućnostSrbijeAleksandar Vučić i Si Đinping
Aleksandar Vučić i Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu, na sastanku sa predsednikom Kine Si Đinpingom, da je prijateljstvo dve zemlje izdržalo test teških vremena i da je u uslovima vrlo složene situacije na KiM podrška Kine Srbiji od izuzetnog značaja.
"Ono što je moja molba gospodine predsedniče jeste, da ću zbog vrlo složene situacije koju imamo u regionu i na KiM, na delu teritorije Srbije, imati dodatnu priliku da vas o tome obavestim, jer nama je podrška Republike Kine, politička i svaka druga, od izuzetnog značaja. Moja molba za Vas je da još snažnije podstaknete dolazak kineskih privrednika i kineskih turista", poručio je predsednik Vučić na sastanku.
Takođe, naglasio je da je njegova najveća molba, koju ponavlja već peti put na zajedničkim sastancima, da Si, tokom njegovog predsedničkog mandata, ponovo poseti Srbiju.
"Mi željno iščekujemo i verujemo da ćemo Vas dočekati na najbolji mogući način, jer sada znamo šta je Kina sve uradila za Srbiju, i molim Vas da još jednom razmotrite mogućnost posete našoj zemlji", rekao je Vučić i još jednom zahvalio Siju na gostoprimstvu.
Vučić je u svom govoru istakao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja se nikada nije pridružila nijednoj deklaraciji protiv Kine i dodao da je politička i svaka druga podrška Kine Srbiji od izuzetnog značaja.
"Poštovani predsedniče Kine, veoma sam srećan, počastvovan i privilegovan što imam priliku da vam se danas ovde obratim, zajedno sa mnom u poseti je najveći deo Vlade Srbije, gotovo svi ministri, što govori o našem odnosu prema Kini i poštovanju koje imamo, ali i našim očekivanjima", rekao je Vučić na sastanku.
Kazao je da je Si izgovorio važnu rečenicu - da je naše prijateljstvo prošlo test teških vremena, sa čime je saglasan.
"I moram da kažem u uslovima ne malih pritisaka na Republiku Srbiju, naša zemlja je jedina u celoj Evropi koja se nikada nije pridružila deklaracijama koje bi kritikovale ili napadale Kinu, po bilo kom pitanju. I po pitanju Hong Konga, Tibeta, Sinđana, Tajvana ili bilo kog drugog, uvek smo bili na strani Kine, politici jedne Kine i tako će i ostati", poručio je predsednik Vučić.
Dodao je da je veoma ponosan na činjenicu što se Srbija nije pridružila nijednoj deklaraciji protiv Kine, kao i na naše prijateljstvo.
"Ponosan sam i na naše prijateljstvo, na to što uvek ukazujete poštovanje prema jednoj brojčano maloj zemlji kao što je Srbija i na tome smo Vam beskrajno zahvalni", naglasio je Vučić.
Kazao je da Srbija i dalje ne može da zaboravi prethodnu posetu predsednika Kine, kada je posetio Smederevo, nakon što je Kina pomogla dalji razvoj Srbije, dovela kompaniju Hbis, koja je pomogla Srbiji da prevaziđe teškoće sa kojima se suočavala u poslovanju železare.
Vučić je naveo da Srbija i u svim drugim oblastima društvenog života beleži napredak, a da je inicijativa Pojas i put, koju je Si pokrenuo, donela mnogo toga dobrog građanima Srbije.
"Uradili smo veoma značajne infrastrukturne radove u našoj zemlji i rade se i dalje, zajednički gradimo puteve i pruge", rekao je predsednik Srbije.
Dodao je da Srbija nema nikakve probleme sa stopom javnog duga, pošto je na nižem nivou nego u 90 odsto zemalja EU.
"Mi se ponosimo našim prijateljstvom i rezultatima koje smo u prethodnom periodu ostvarili i zahvalni smo na mogućnosti da tokom ove posete potpišemo ugovor o slobodnoj trgovini, jer verujemo da to otvara nove vidike za razvoj odnosa naše dve zemlje", naglasio je Vučić.
Napomenuo je da Srbija podržava sve tri inicijative Kine za globalni razvoj, globalnu bezbednost i inicijativu za globalnu civilizaciju.
Vučić je dodao da će država Kina dobiti i pisanu potvrdu o tome od organa Republike Srbije.
Predsednik Vučić je izrazio želju da od predsednika Sija lično dobije podrobnije objašnjenje o njegovom viđenju situacije i promena u svetu, pošto je Si rekao da prisustvujemo promena koje se dešavaju jedanput u jednom veku.
Koja sve vrata otvaraju Srbiji novi sporazumi sa Kinom pogledajte u emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala