- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veštačka inteligencija po prvi put samostalno otkrila i klasifikovala supernovu

© Foto : NASASupernova
Supernova - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Veštačka inteligencija (AI) bi, po svoj prilici, mogla da odigra veliku ulogu u eventualnom pronalasku tragova života u svemiru. Kako su saopštili sa američkog Univerziteta Nortvestern, veštačka inteligencija koju je razvio tim naučnika sama je tražila, detektovala, potvrdila, klasifikovala i objavila otkriće supernove.
Ljudi, kako se navodi, nisu imali nikakvog uticaja na njen rad.
Naime, AI alat Bright Transient Survey Bot (BTSbot) razvijen je pomoću 1,4 miliona fotografija iz gotovo 16 hiljada izvora, a omogućava automatizaciju celog procesa otkrivanja eksplozije zvezda. Takođe, on dramatično povećava brzinu otkrivanja supernova i eleminiše mogućnost ljudske greške.
“Uklanjanje ljudi iz procesa daje više vremena istraživačkom timu da analizira svoja zapažanja i razvije nove hipoteze za objašnjenje porekla kosmičkih eksplozija koje posmatramo”, rekao je Adam Miler, astronom sa Nortvesterna i jedan od vodećih istraživača u razvoju BTSbota.
Njegov kolega, Nabil Rehemtula, koji je vodio razvoj ovog alata veštačke inteligencije, istakao je da će im on pomoći da bolje razumeju životne cikluse zvezda i poreklo elemenata koji ih stvaraju.
BTSbot je novootkrivenu supernovu pronašao u podacima robotske kamere Zwicky Transient Facility (ZTF), koja svaka dva dana skenira severno nebo. Koliko je novi alat veštačke inteligencije brz najbolje govori podatak da je ZTF snimio eksploziju supernove 3. oktobra, a BTSbot ju je detektovao među podacima samo dva dana kasnije. Nakon analize podataka, on je potvrdio inicijalno otkriće i klasifikovao događaj kao supernovu, a potom i objavio izveštaj 7. oktobra.
Astronomima inače za pregledanje i analizu takvog seta podataka treba i do 2000 radnih sati, pa će im korišćenje bota u velikoj meri olakšati posao i ubrzati nove pronalaske.
“Kada je sve uključeno i radi kako treba, mi zapravo ne radimo ništa”, kaže Rehemtula.
“Uveče zaspimo, a ujutro vidimo da BTSbot i drugi AI nepokolebljivo rade svoj posao”, ističe.
Veštačka inteligencija u 26 sekundi kreirala robota koja ne liči ni na jednu životinju - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
MULTIMEDIJA
„Pritisli smo dugme i gotovo!“: Veštačka inteligencija za 26 sekundi stvorila čudnu stvar /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala