- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Talas terorizma u srcu Evrope – šta tek može da se očekuje

© AP Photo / Sylvain PlazyMesto pucnjave u Briselu
Mesto pucnjave u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Najnoviji talas terorizma u Francuskoj i Belgiji može se tumačiti u ključu revolta muslimana prema politici EU, koja se u sukobu između Izraela i Hamasa otvoreno stavila na stranu Izraela. Čini se da se Brisel, od početka konflikta u Ukrajini, odrekao mirovne politike koja je bila ugrađena u temelje EU.
Ovako stručnjak za međunarodne odnose Srđan Perišić komentariše najnoviji talas terorističkih napada u Belgiji i Francuskoj. Štaviše, ističe on, u bliskoj budućnosti možemo očekivati još sličnih događaja, možda i sa ozbiljnijim posledicama.

Od podrške Izraelu do terorističkih napada

Nakon terorističkih napada u francuskom gradu Arasu, evakuacije velikog broja ljudi iz javnih institucija u Parizu i terorističkih napada u Briselu, Francuska i Belgija nalaze se u stanju najvišeg stepena antiterorističke uzbune.
I to se dešava baš u trenutku kada zvaničnici EU, poput predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen daju bezrezervnu podršku Izraelu. Fon der Lajenova je, za razliku od drugih evropskih zvaničnika otišla korak dalje – podršku Izraelu izrazila je tokom posete toj zemlji u momentu kada izraelska vojska neselektivno bombarduje pojas Gaze i, uz ogromne žrtve među kojima su najbrojnija deca, sa zemljom ravna teritoriju koju je prethodno odsekao od sveta.
U prošlosti, moramo da primetimo, EU se nikada nije tako ponašala. Kao i u slučaju konflikta u Ukrajini, u slučaju sukoba između Hamasa i Izraela nema poziva obema stranama na prestanak neprijateljstava. Kao da se EU odrekla politike mira na kojoj je počivala od svog osnivanja.

EU se samo deklarativno zalaže za mir

„U svim sukobima koji se vode, EU je strana u sukobu na strani Vašingtona. Tako je i u sukobu Hamasa i Izraela – EU se čvrsto svrstala zato što su to naredile SAD. To je nepromišljena pozicija Brisela, potpuno zavisna od Vašingtona“, kaže Perišić.
Da ima sopstvenu spoljnu politiku ne bi morala da otvoreno podržava Izrael; ona je, međutim, slepi poslušnik i mora da se ponaša u skladu sa američkim spoljnopolitičkim interesima.
Prema Perišićevim rečima, jako je čudno da evropske države, poput Francuske, država Beneluksa ili Nemačke, koje imaju veliki broj stanovnika muslimanske veroispovesti, i stanovništva arapskog porekla, tu činjenicu ne uzimaju u obzir.
„Pogotovo zato što se to stanovništvo nije integrisalo u evropska društva i nisu postali ni Francuzi, Nemci ili Holanđani, nego žive u getoima. Ne možemo da razumemo zašto Pariz, Berlin i ostale evropske prestonice slepo slede američke interese“, napominje Perišić.
Naš sagovornik podseća da je prošle godine usvojena strategija NATO do 2030. godine u kojoj se jasno kaže da osnovni format političkih odnosa u Evropi nije EU, nego NATO.
„Tu se definišu politički ciljevi i strategije za EU“, decidiran je Perišić.
To pokazuje da se EU za mir samo deklarativno zalagala, kaže on.

Razotkrivena prava priroda EU

Da je u temelje EU zaista ugrađen mir kao jedan od principa, ona bi prvo opomenula Vašington da u međunarodnim odnosima ne može da se ponaša kako se ponaša. Međutim, na primerima Ukrajine i izraelsko-palestinskog sukoba, razotkriva se prava priroda EU, objašnjava Perišić.
„Da je EU razvijana na vrednostima mira i saradnje, priča bi bila potpuno drugačija. Međutim, izgleda da je priča o miru bila samo maska iza koje se krila surova geopolitika SAD“, smatra on.
Ekstremističke islamske grupe svojevremeno je osnovao Zapad kako bi napravio protivtežu socijalističkim režimima u arapskim zemljama, kao i da bi se borile protiv tadašnjeg Sovjetskog saveza. Kasnije, islamski ekstremisti služili su i za borbu protiv Rusije.
„Preko Muslimanske braće, mudžahedina, Al Kaide, Islamske države, pa i Hamasa, SAD su formirale ove grupe, radikalizovali su islam. Međutim, očito je da radikalni islam više nije pod njihovom kontrolom i da izvukao iz zagrljaja SAD, koje su zloupotrebljavale islam i islamske zemlje“, kaže Perišić.
Brisel posle napada - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
SVET
Policija likvidirala napadača koji je u Briselu usmrtio dve osobe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala