- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Severna Koreja saopštila zašto radi na svom nuklearnom programu

© AP Photo / Korean Central News Agency/Korea News ServiceSeverna Koreja ispalila dve strateške krstareće rakete iz podmornice uoči vežbi SAD i Južne Koreje
Severna Koreja ispalila dve strateške krstareće rakete iz podmornice uoči vežbi SAD i Južne Koreje - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Nuklearni program Severne Koreje je odbrambeni potez za zaustavljanje nuklearnog rata, koji je moguć zbog američke težnje za nuklearnom dominacijom, objavio je danas korejski državni medij KCNA.
Istraživač na Institutu za razoružanje i mir pri Ministarstvu spoljnih poslova, Kim Kvang Mjong, optužio je SAD da svojim nuklearnim programom podstiču regionalne tenzije i okrivio ih za stratešku nestabilnost koja urušava svetski mir.
Kim je izdvojio nedavne pozive američke Komisije za strateško držanje na unapređenje programa modernizacije nuklearnog naoružanja SAD u pripremi za potencijalne istovremene ratove s Rusijom i Kinom, kao još jedan „izuzetno rizičan znak i hegemonistički potez“.
„SAD, država sa najviše nuklearnog oružja na svetu, koja je usvojila pravo na preventivni nuklearni napad na druge zemlje kao svoju nacionalnu politiku, govori o nuklearnoj pretnji od nekoga“, istakao je severnokorejski istraživač.
Kazao je da Vašington nastoji da poboljša svoju sposobnost preventivnog nuklearnog udara na Severnu Koreju izgradnjom odbrambenog raketnog sistema, dok istovremeno šalje strateška sredstva u region i ultramoderni vojni hardver svojim saveznicima.
„Realnost hitno zahteva od Demokratske Narodne Republike Koreje, koja je u konfrontaciji sa američkim imperijalizmom, najagresivnijom silom nuklearnog ratnog zločina, da pojača svoje samoodbrambene vojne sposobnosti za odvraćanje nuklearnog rata“, poručio je Kim.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala