- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Predstava „Što na podu spavaš” trijumfovala na Joakimfestu

© Foto : Srpsko narodno pozorište/Marija ErdeljiPredstava "Što na podu spavaš" u režiji Kokana Mladenovića
Predstava Što na podu spavaš u režiji Kokana Mladenovića - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Gran pri „Joakim Vujić“ 18. Međunarodnog pozorišnog festivala „Joakimfest“ u Kragujevcu za najbolju predstavu u celini dodeljena je predstavi „Što na podu spavaš“, rađenoj po istoimenom romanu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića.
„Ova predstava je svojevrsni nastavak Mladenovićevog upornog i hrabrog neodustajanja od teme ratnih trauma ovih prostora, ali i preispitivanja, pre svega na planu forme, sopstvenog rediteljskog stila, kojim on insistira da kroz pozorišni čin, suočavanjem sa istinom žrtve, angažuje gledaoca u smeru otklona od zla koje je u jednom trenutku naših balkanskih života dalo prednost nacionalnom nad ljudskim“, istakao je žiri.
Žiri u sastavu dramski pisac Željko Hubač (predsednik), prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu Dušanka Stojanović Glid i prvakinja drame Dramskog teatra Skoplje Jelena Žugić ocenio je da „baveći se nesvakidašnjom artificijelnom 'akrobatikom' u potrebi da dođe do što uverljivijeg efekta pročišćenja, reditelj ide korak dalje, na planu forme, izvodeći na scenu pisca, Darka Cvijetića, čime daje dokumentaristički pečat mnoštvu subklimaksa kojima stvara snažan ritam uprizorenju“:
„Ti subklimaksi su oni trenuci u predstavi kada se autor romana, tumačeći sebe, suočava sa svojim scenski oživljenim likovima, koji pak preispitujući svetonazore onoga koji ih je stvorio, pokušavaju u stvari da utiču na etički, moralni, ideološki, politički, humanistički i svaki drugi diskurs publike, sa željom da ih osvesti u pravcu elementarne ljudskosti“.
Kokan Mladenović je dobio Specijalnu nagrada Grada Kragujevca za režiju predstave „Što na podu spavaš“ , rađenu u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Gradskog dramskog kazališta „Gavela“ iz Zagreba, Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MESS.
„'Pto na podu spavaš' je u estetsko-likovnom smislu precizno kodifikovana predstava, sa tačnom muzičkom temom, a odlikuje je i izuzetna, znakovno precizna igra nadahnutih glumaca, što sveukupno ovu produkciju čini jednom od najboljih rezultata regionalnog teatarskog života u prethodnom periodu, a reditelja, Kokana Mladenovića stavlja u fokus kao autora, što žiri ovog festivala ima potrebu da istakne, dodeljujući mu Specijalnu nagradu Grada Kragujevca“, stoji u obrazloženju.
Mladenovićeva predstava osvojila je i nagradu publike, a odluku je doneo žiri u sastavu: Slavica Matović, Bogdan Živanović i Dušan Matović.
„Iako su kragujevačkoj publici sve predstave sa ovogodišnjeg Joakimfesta bile ujednačenog kvaliteta, najjači utisak je ostavila predstava 'Što na podu spavaš' u režiji Kokana Mladenovića, a po tekstu Darka Cvijetića. Publika se zahvaljuje Knjaževsko-srpskom teatru na ukazanoj mogućnosti da se njen glas čuje i vrednuje. To i jeste smisao teatra i verujemo da će se tako jedno drugom približiti, a sve u nadi da će taj živi kontakt između scene i partera doneti neki bolji svet“, navedeno je u obrazloženju.
„Joakimfest“ održan je od 10. do 17. oktobra, pod sloganom „Iluzije u ogledalu stvarnosti”.
Josip Broz Tito - Sputnik Srbija, 1920, 07.04.2023
KULTURA
Ko je bio veći glumac Tito ili Barton - tajnu kriju Brioni i fotografija stara pola veka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala