- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Popis u Crnoj Gori će biti održan – poziv DPS na bojkot osuđen na propast

© AFP 2023 / MOHAMMED ABEDAnketa (ilustracija)
Anketa (ilustracija) - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Ne jenjava kampanja DPS i njegovih tradicionalnih partnera protiv popisa u Crnoj Gori, ali odgovor iz državnih organa je jasan: popis će biti održan od 1. do 15 novembra, a poziv na njegov bojkot je mimo zakona.
Analitičar Vojin Grubač kaže za Sputnjik da će se popis u Crnoj Gori sigurno održati uprkos agresivnoj kampanji DPS i njegovih medija, kolumnista i međunarodnih saradnika, jer je očigledno da se nekada vladajuća partija protivi svakoj akciji države od kada je izgubila vlast 30. avgusta 2020. godine.
“Interesantno je da je DPS decenijama sve one koji nijesu poštovali akcije države lako proglašavao državnim neprijateljima. Sada se DPS našao u poziciji neprijatelja države, jer je popis raspisan na osnovu zakona, a treba podsjetiti da se već dvije godine odlaže. Kod DPS i njegovih satelita se primjećuje velika doza licemjerstva. Iz te partije poručuju da će na predstojećem popisu biti spoveden etnički inžinjering. Sa druge strane znamo da je DPS sa svojim satelitima decenijama sprovodio etnički inžinjering tako što je pripadnike određenih naroda proglašavao za naprijatelje i nepoželjne, pa pripadnici tih naroda nijesu mogli da se zaposle u državnim organima, ili samo u malom procentu”, poručuje Grubač u izjavi za Sputnjik.

U DPS se plaše slobodnog izjašnjavanja građana

Ovakvo ponašanje DPS-a, ističe naš sagovornik, pokazuje kako su u toj partiji svjesni da njihov etnički inžinjering nije uspio.
“Zato se u DPS plaše slobodnog izjašnjavanja građana Crne Gore na predstojećem popisu. I to je fakat, koji niko ne može da ospori”, kaže Grubač.
Naša sagovornik ističe da se “ideološki popis” u Crnoj Gori dogodio na prethodno održanim predsjedničkim izborima na kojima se 60 odsto izašlih građana izjasnilo protiv politike Mila Đukanovića, protiv te ideologije koja je sprovodila entički inžinjering i diskriminaciju građana na nacionalnoj osnovi.
“Tih šezdeset odsto građana koji su glasali protiv Đukanovića neće bojkotovati predstojeći popis, neće bojkotovati popis ni onih 30 odsto građana koji nijesu izašli na izbore. Od 28 odsto onih koji su glasali za Đukanovića, po mojoj procjeni, samo će četvrtina bojkotovati popis, jer su finansijske kazne za bojkot veoma visoke”, veruje Grubač.
Naš sagovornik zaključuje da će se popis u Crnoj Gori sigurno održati i da će građani imati pravo da se slobodno izjasne po svim pitanjima sa popisnog listića. Monitoring popisa će biti na viskom nivou, a ako bude neophodno brzo će se pristupiti eventualno svakoj ispravci.
“Oni koji žele bojkotovati popis moraju takođe znati da je bojkot popisa takođe popis”, primjećuje Grubač.

Kazna za odbijanje popisa do 500 eura

Uprava za statistiku - MONSTAT će, kako je upozoreno, prema građanima koji odbiju da učestvuju u popisu dosljedno primijeniti Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojim su za takvu vrstu prekršaja propisane novčane kazne od 100 do 500 eura.
Iz MONSTAT-a navode da Uprava za statistiku ne plaši građane, kao što to navode predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), već ukazuju na njihove zakonske obaveze i kakve su posljedice u slučaju njihovog nepoštovanja.
Vršilac dužnosti predsjednika DPS Danijel Živković juče je saopštio da niko ne treba da se trudi, pa ni MONSTAT da plaši građane kaznama ako bude bojkota popisa, navodeći da to nije utemeljeno u zakonu.
Direktor MONSTAT-a Miroslav Pejović je izjavu Živkovića nazvao manipulacijom od onih “koji sprovode etnički inženjering”. Iz MONSTAT-a su ponovo naglasili da bojkot popisa znači poziv na kršenje zakona.
Podsjetili su da je Zakonom o popisu precizirano da je osoba koja je obuhvaćena popisom dužna da u njemu učestvuje, odnosno da odgovori na sva pitanja i da na svako pitanje da tačan i potpun odgovor u skladu sa metodologijom popisa.
Iz MONSTAT-a saopštavaju da su popisivači dužni da obavijeste instruktora o odbijanju učešća pojedinaca u popisu.
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović je nedavno kazao da je poziv na bojkot popisa protivzakonit, a premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović da nema razloga za odlaganje popisa.
„Imamo jasne stavove Eurostata, koji je prije par dana rekao da smatra da je MONSTAT spreman da sprovede popis na ispravan i zakonski način. Ne bih volio da se ova tema politizuje, Crna Gora je dovoljno demokratski zrela da sprovede popis i treba da se stavi fokus na druge rezultate popisa“, istakao je Milatović, dodajući da je poziv na bojkot popisa, poziv na protivzakonito djelovanje.
On napominje da ne bi volio da se tema popisa politizuje, a da fokus treba da se stavi na druge rezultate popisa.
„To je koliko ljudi živi u Crnoj Gori, kakve su demografske karakteristike našeg stanovništva, informacije koje su nam potrebne da bi u narednom periodu znali da donosimo neke puno kvalitetnije politike za život naših građana. Poziv na bojkot popisa je poziv na protivzakonito djelovanje“, zaključio je on.
Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore, Andrija Mandić, dolazi na konstitutivnu sednicu novog saziva Skupštine Crne Gore. - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
REGION
ZBCG: DPS jasno stavila do znanja da je antidemokratska struktura, popis im smeta zbog njihovih kuća
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala