- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Operacija plavi dolar“: U Argentini uhapšen „El Kroata“, unuk ustaškog zločinca Ive Rojnice /video/

© AFP 2023 / JUAN MABROMATAArgentinska policija, ilustracija
Argentinska policija, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Argentinska policija uhapsila je četrdesetrogodišnjeg Ivu Estebana Rojnicu, poznatog po nadimku „El Kroata“, u velikoj operaciji u Buenos Ajresu prošle nedelje.
Kako prenose argentinski mediji, reč je o čoveku koji vlada crnom valutom, a takođe i o unuku ustaškog zločinca Ive Rojnice. Deda uhapšenog bio je ustaški komandant koji je posle Drugog svetskog rata pobegao u Južnu Ameriku.
„Buenos Ajres tajms“ piše da je prošle nedelje počela velika policijska operacija razbijanja ilegalnih menjačnica, a da je najveći uspeh hapšenje Nimbus grupe, čiji je šef „El Kroata“. On je uhapšen prošlog četvrtka, piše portal Pagina12.

Trgovac „plavim dolarom“

Ivo Esteban Rojnica je osumnjičen da je glavni trgovac tzv „plavim dolarom“, što je cena koju američki dolar postiže na nezvaničnom tržištu u Argentini. Plavi dolar se koristi za male transakcije. Prema izvorima, Rojničino poslovanje proširilo se na SAD i Španiju, a navode da je imao i agencije u Boliviji i Urugvaju.
U prostorijama kancelarije Nimbus, vlasništvu Rojnice, policija je pronašla kompjutere i beleške sa detaljima o deviznom prometu, prazne kese različitih veličina, mašine za brojanje novca i sekače papira sa već uništenom dokumentacijom. Argentinski mediji pišu da se među imenima klijenata koji su koristili usluge Nimbusa pominje i „poznati fudbaler“ koji nije imenovan.
Iako Rojnica nije imao najveću ilegalnu menjačnicu u zemlji, istraga je otkrila da je umešan u otvaranje of-šor računa u SAD i razne poslove sa nekretninama u Paragvaju. Tamo je kupio nekretnine vredne milione dolara.
Izvori iz istrage kažu da je Rojnica preko turističke agencije „Tover Travel“ uspeo da prebaci toliki novac iz jedne zemlje u drugu. Mlađi Rojnica se prošle godine oženio manekenkom Melinom Kamertoni prošle godine u Bazilici Presvetog Sakramenta u San Martinu.

Koje bio deda Rojnica?

Deda „El Kroatea“ bio je deo ustaške vlasti koja je 1941. godine preuzela vlast u Hrvatskoj posle nemačke okupacije.
„Nacionalistički režim Ante Pavelića istrebio je sve Jevreje na Balkanu i izvršio etničko čišćenje masakrirajući Bošnjake i Srbe. Poraz 1945. godine, ponovnim ujedinjenjem Jugoslavije pod komandom maršala Tita, odveo je ustaške vođe u zatvor. Pavelić je pobegao u Argentinu, gde je uspostavio hrvatsku vlast u emigraciji, ali koja nije postigla međunarodno priznanje“, objavila je Pagina12.
Deda je dobio argentinska dokumenta i bio poznat kao uspešan preduzetnik sa tekstilnim fabrikama, a pisao je i o životu hrvatske emigracije u Argentini. „Centar Simon Vizental“, organizacija koja traga za odbeglim zločincima iz Drugog svetskog rata, donela je 1994. godine svedočenja i dokaze o ustaškoj prošlosti Ive Rojnice, preneo je „Indeks“.
Svedoci su ispričali da je sistematski progonio Srbe i Jevreje i da je potpisao naredbe o oduzimanju imovine i ograničavanju građanskih prava Jevrejima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala