- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Netanijahu rekao Putinu: Izrael neće stati dok ne uništi Hamas

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Izraela Benjamin Netanijahu i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
Pratite nas
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu tokom sinoćnog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom rekao je da se Izrael neće zaustaviti dok ne uništi ceo vojni i administrativni potencijal Hamasa, saopštio je kabinet premijera.
„Uveče 16. oktobra premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Premijer je objasnio da je Izrael, nakon što su ga napale gnusne i okrutne ubice, ušao u rat pun odlučnosti i jedinstva da i neće stati dok ne uništi vojni i administrativni potencijal Hamasa“, navodi se u saopštenju kabineta izraelskog premijera.
Prethodno je pres-služba Kremlja saopštila da je Putin tokom razgovora sa Netanijahuom potvrdio spremnost Rusije da nastavi da radi na okončanju palestinsko-izraelske konfrontacije.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
U emisiji „Od četvrtka do četvrtka” pogledajte zašto Ukrajina strahuje od Izraela:
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2023
RUSIJA
Pokazalo se ko je za mir: SB UN nije usvojio rusku rezoluciju o Gazi i Izraelu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala