- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO U Hersonskoj oblasti pronađeno ukrajinsko skrovište sa 58 artiljerijskih granata

Pratite nas
Nastavlja se specijalna vojna operacija u Ukrajini. Ukrajinske snage trpe velike gubitke na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu, odbijeno pet ukrajinskih napada kod Artjomovska. Ukrajinska kontraofanziva nije dala nikakve rezultate, osim gubitaka koji su osam puta veći od ruskih, ocenio Putin.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:12 16.10.2023
Sistem PVO oborio je tri drona avionskog tipa u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.
Prema njegovim rečima, na osnovu prelimiranih informacija, nema žrtava ni štete.
On je dodao da su ekipe hitnih službi na terenu i utvrđuju informacije o posledicama.
20:30 16.10.2023
20:09 16.10.2023
Skrovište sa 58 artiljerijskih granata pronađeno je u Hersonskoj oblasti, na tri kilometra od sela Kazačji Lageri.
Skrovište pronađeno u šumi bilo je namenjeno pripadnicima ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. Iz njega je zaplenjeno 29 drvenih sanduka sa 58 artiljerijskih granata kalibra 100 milimetara, uključujući 48 potkalibarskih granata“, saopštila je Glavna uprava MUP-a za region.
19:00 16.10.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Poltavskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn karte ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
18:23 16.10.2023
Ukrajinske snage gađale su u ponedeljak Donjeck, teritoriju Jasinovatskoj okruga i Gorlovku u DNR, na koje su ispalile devet granata kalibra 155 milimetara i deset granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
16:45 16.10.2023
Načelnik pres centra ruske grupe „Dnjepar“ Roman Kodrjan saopštio je da su kod Hersona i sela Nikoljskog u Hersonskoj oblasti uništena dva skladišta municije. Osim toga, sprečena su dejstva ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe na ostrvu Korabelka.
16:30 16.10.2023
Gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je da je salaš bio meta streljanja iz granatobacača. Zabeležene su 22 granate i tri minobacačke granate. Nema žrtava ni štete.
16:29 16.10.2023
Borbe u Donjeckoj Narodnoj Republici nisu uticale na obnovu mosta preko reke Kalmijus u Marijupolju, koji je otvoren u ponedeljak. Radovi na objektu završeni su dva meseca pre roka, saopštio je lider DNR Denis Pušilin tokom ceremonije otvaranja.
„Danas smo otvorili veoma važan most za celu Republiku, za celu zemlju – to je jedan od delova krimskog drumskog koridora“, istakao je Pušilin.
16:17 16.10.2023
15:47 16.10.2023
Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu Putinu: Ukrajinske snage pretrpele velike gubitke, svi pokušaji kontraofanzive bezuspešni
13:22 16.10.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska je na kupjanskom pravcu odbila deset napada ukrajinskih snaga. Protivnik je izgubio do 85 vojnika, dva tenka, haubicu D-20 i dve haubice „gvozdika“.
Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine i specijalne brigade „Azov“. Ukrajinske snage su izgubile do 65 vojnika.
Ruska vojska je na donjeckom pravcu odbila 10 ukrajinskih napada. Kijev je izgubio do 460 vojnika i tri tenka. U području Slavjanska uništeno je skladište municije.
Na južnodonjeckom pravcu Kijev je izgubio preko 70 vojnika. Uništene su i haubice „giacint B“ i „msta B“.
Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila do 65 vojnika, a uništena su i dva skladišta ukrajinske municije.
U DNR je uništen ukrajinski radar za otkrivanje i praćenje vazdušnih meta P-18.
Ruski sistemi PVO oborili su dva ukrajinska lovca MiG-29 i jurišni avion Su-25 u Hersonskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.
U Hmeljničkoj oblasti uništena su skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja i avionskog goriva ukrajinske vojske.
Na aerodromu Mirgorod u Poltavskoj oblasti uništen je komunikacioni centar Oružanih snaga Ukrajine.
Na zaporoškom pravcu ruska vojska je odbila napad protivnika u području mesta Verbovo. Uništena su dva ukrajinska skladišta oružja. Kijev je izgubio do 55 vojnika, a uništeni su i sistemi M777 američke proizvodnje.c
09:20 16.10.2023
Sijarto: Budimpešta nije tražila podelu paketa evropske pomoći Ukrajini
Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto demantovao je informacije o tome da je Mađarska predložila da se evropski paket pomoći Ukrajini podeli na dva dela.
„Ne, to su sve glasine iz kuloara. Ne mislim da o tome treba ozbiljno da razgovaramo“, rekao je Sijarto u intervjuu za Sputnjik.
Agencija Blumberg je ranije saopštila da je Mađarska predložila da se paket evropske pomoći Kijevu od 50 milijardi evra, koji je predviđen za period od četiri godine, podeli na dva dela, jer Budimpešta smatra da će Kijevu u ovoj fazi biti dovoljno 25 milijardi evra.
U septembru je šef administracije mađarskog premijera Gergej Gujaš izjavio da Ukrajina neće dobiti ništa iz evropskog budžeta dok Mađarskoj ne budu isplaćena sredstva iz evropskih fondova.
08:53 16.10.2023
Nemački general: Zapad odgovoran za propast ukrajinske kontraofanzive
Zapadni saveznici Ukrajine snose odgovornost za propast kontraofanzive ukrajinske vojske, jer su isporuke oružja Kijevu kasnile i bile su malog obima, izjavio je za televizijski kanal „Velt“ nemački general Klaus Vitman.
„Činjenica da je Zapad isporučivao oružje suviše kasno i suviše malo veoma je uticala na propast kontraofanzive“, naveo je general.
Vitman je priznao da je odugovlačenje u isporučivanju naoružanja ruskoj armiji dalo dovoljno vremena da izgradi čvrste i neprobojne linije odbrane.
08:06 16.10.2023
Ruska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
RUSIJA
Putin naveo dva uslova za početak pregovora s Kijevom
08:05 16.10.2023
Bivši pukovnik Pentagona: Američka traži izlaz iz sukoba u Ukrajini
Sjedinjene Američke Države već traže izlaz iz sukoba u Ukrajini zbog neuspeha ukrajinskih snaga, napisao je bivši savetnik Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, na društvenoj mreži Iks.
„Već sada traže strategiju za izlazak iz ukrajinskog sukoba, ne pokazujući to otvoreno“, naveo je Mekgregor.
Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i njegovi politički sponzori u NATO-u obećali su velike uspehe u borbenim dejstvima u Ukrajini, a na kraju ništa od toga nisu ispunili.
Mekgregor je naglasio da su usled velikih gubitaka među ukrajinskim vojnicima i katastrofalnog neuspeha kontraofanzive američki političari počeli otvoreno da istupaju protiv Zelenskog i njegovog vojnog vrha zbog pogrešne strategije koja je dovela kako do uništavanja zapadne tehnike, tako i same ukrajinske vojske.
07:59 16.10.2023
Mediji: Kijev zabrinut zbog sve manje pažnje Zapada
Kijevske vlasti su veoma zabrinute zbog toga što sukob u Ukrajini privlači sve manje pažnje Zapada, pišu analitičari „Njujork tajmsa“ Endrju Kramer i Metju Mpoke Big.
„Kijev procenjuje kao zabrinjavajuće pomake u geopolitici sukoba. Pažnja ključnih saveznika se prebacuje na rat u Gazi, vojna pomoć SAD je zaglibila u borbi republikanaca za liderstvo u Kongresu, a u evropskoj podršci pojavile su se pukotine usled izbora u Poljskoj i Slovačkoj“, pišu analitičari.
Protekle sedmice predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je u intervjuu televizijskom kanalu „Frans 2“ izjavio da eskalacija u Izraelu donosi rizik da će pažnja međunarodne zajednice biti odvučena sa sukoba u Ukrajini.
07:52 16.10.2023
Vojna grupa „Jug“ odbila pet ukrajinskih napada u blizini Artjomovska
Oružane snage Rusije su odbile pet napada ukrajinskih snaga u Orehovo-Vasiljevki, Kleščejevki i Dubovo-Vasiljevki u Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupe „Jug“ Vadim Astafjev.
07:51 16.10.2023
Pojačani gubici Kijeva na krasnolimanskom i kupjanskom pravcu
Gubici ukrajinskih snaga na krasnolimanskom i kupjanskom pravcu naglo su porasli tokom protekle sedmice, rekao je za Sputnjik pukovnik Luganske Narodne Republike u penziji Andrej Maročko.
„Oni su ukupno premašili gubitke na donjeckom pravcu, koji su tradicionalno najveći već više od pola godine“, rekao je Maročko.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala