- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Netanijahu razgovarali o palestinsko-izraelskoj krizi

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPremijer Izraela Benjamin Netanijahu i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Premijer Izraela Benjamin Netanijahu i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom o kriznoj situaciji koja je nastala kao rezultat nagle eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, saopštila je pres služba Kremlja.
Ruski predsednik izjavio je saučešće porodicama i prijateljima poginulih Izraelaca i istakao da odlučno odbija i osuđuje sva dejstava čije su žrtve civilno stanovništvo, uključujući žene i decu, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se napominje da je „Putin obavestio o koracima koje Rusija preduzima kako bi pomogla normalizaciji situacije, sprečila dalju eskalaciju nasilja i sprečila humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze“.
„Konkretno su izraleskoj strani saopštene ključne tačke današnjih telefonskih kontakata sa liderima Palestine, Egipta, Irana i Sirije“, dodaje pres služba.
„Potvrđena je fundamentalna spremnost ruske strane da nastavi sa svrsishodnim radom u interesu okončanja palestinsko-izraelske konfrontacije i postizanja mirnog rešenja političkim i diplomatskim sredstvima“, zaključuje se u saopštenju.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
U emisiji „Od četvrtka do četvrtka” pogledajte zašto Ukrajina strahuje od Izraela:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala