- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Otkrivena još jedna tajna čuvene „Mona Lize“

© AP Photo / Remy de la MauvinierePredstavnici medija okupljaju se oko Mona Lize u muzeju Luvr u Parizu
Predstavnici medija okupljaju se oko Mona Lize u muzeju Luvr u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
„Mona Liza“, remek-delo Leonarda da Vinčija, poznato je kao slika koja je skrivala mnoge tajne. Od načina slikanja do boja koje su korišćene, ali čini se da su naučnici otkrili još jednu njegovu tajnu – retko hemijsko jedinjenje u boji.
Kako navode francuski i britanski naučnici u studiji objavljenoj u časopisu „Ej-Si-Es Pablikejšns“, njihova analiza mikro uzorka osnovnog sloja boje otkrila je jedinstvenu mešavinu visoko saponifikovanih ulja (ulja u kombinaciji sa bazama) i visokog udela olova i beli olovni pigment kome nedostaje cerusit.
Pored toga, otkrili su retko jedinjenje zvano plumbonakrit, jedinjenje koje je stabilno samo u alkalnom okruženju prvog sloja boje. Naučnici ističu da je ovo potvrda da je Da Vinči koristio prah olovnog oksida za zgušnjavanje i sušenje boje.
Ističu da je retko jedinjenje osnovnog sloja bilo drugačije u recepturi uljane boje, što ukazuje na to da je Da Vinči nameravao da pripremi gustu boju za pokrivanje drvene ploče na kojoj je bila naslikana Mona Liza.
Ali to nije jedino otkriće koje je iznenadilo naučnike i istoričare umetnosti. Pored plumonakrita, otkriveno je i jedinjenje šanonit, što je prvi takav slučaj u istorijskoj slici. Iako je i sam Da Vinči u svojim beleškama pominjao svoje recepte za boje, one nisu bile precizne niti su otkrile koja jedinjenja je koristio prilikom mešanja boja.
Kako ističu u studiji, ova otkrića su pružila dragocene nove uvide u slikarske metode i materijale Leonarda da Vinčija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala