Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Predložio sam Ani Brnabić da potpišemo sporazume iz Brisela i Ohrida – Srbija to odbila

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je u danas da je u okviru samita Berlinskog procesa u Tirani predložio premijerki Srbije Ani Brnabić da se potpišu sporazumi iz Brisela i Ohrida - osnovni sporazum i implementacioni aneks, ali da ona nije bila zainteresovana.
U obraćanju novinarima, nakon okončanja današnjeg rada samita, Kurti je rekao da „agresija“ od 24. septembra, misleći na događaje u Banjskoj, predstavlja narušavanje teritorijalnog integriteta i da je tzv. Kosovu potrebna veća bezbednost.

„Moraju da postoje sankcije za Srbiju i bezbednost za Kosovo. Sa Srbijom imamo sporazum koji je zasnovan na de fakto međusobnom priznanju, on mora da se sprovodi. Imamo i aneks implementacije, tražili smo da se potpiše, ali Srbija je to odbila. I danas, tokom susreta za ručkom, ja sam tražio od Brnabić da potpiše Osnovni sporazum i Aneks iz Ohrida. Ja sam da se to primeni upravo sada kada je predsednik Srbije zauzet posetom Kini, i susretima sa super silama istoka i severoistoka... Rekao sam - hajde da potpišemo Osnovni sporazum i Aneks. Ali, premijerka Srbije nije bila zainteresovana“, rekao je Kurti.“, rekao je Kurti.

On je naveo da je kancelaru Olafu Šolcu, sa kojim je imao poseban susret, izrazio zahvalnost na podršci Nemačke.
„Nemačka je naš veoma značajan partner, saveznik i prijatelj, na unutrašnjem planu, za demokratizaciju društva, kao i za naše evroatlantske integracije“, rekao je Kurti, preneo je „Kosovo onlajn“.
Otvoreno je, kaže, razgovarao sa svima i zahvalio onima koji su bili konstruktivni i podržavaju tzv. Kosovo.
Reagujući na izjave premijera Albanije Edija Rame da je sever Kosova „ničija zemlja“, Kurti je rekao da je „sever Kosova zemlja Kosova“.
„Sever Kosova je zemlja Kosova. Nama je potrebno više bezbednosti za Kosovo. NATO trupe su u zajedničkoj patroli sa kosovskom policijom, pošto je granična linija sa Srbijom u dužini od 380 kilometara i duža je nego granica sa Albanijom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom zajedno. Kosovska policija prva reaguje u slučaju tenzija, Euleks drugi, a Kfor treći. Kfor nije institucija za sprovođenje zakona, to radi kosovska policija“, kazao je Kurti i dodao da će sa partnerima voditi računa o nacionalnoj bezbednosti.
Naveo je da odgovornost za sve incidente, od 29. maja i napada na Kfor, 14. juna kada su „kidnapovana“ trojica kosovskih policajaca, do „terorističkog napada u Banjskoj“ u kojem je ubijen albanski policajac - odgovornost snosi Srbija.
„Zato je važno da ne postoji četvrta epizoda ovih zločinačkih napada koje sponzoriše Srbija. Treba da postoje sankcije za Srbiju i bezbednost za Kosovo“, rekao je Kurti.

Kurti odbio da odgovara na pitanja srpskih medija

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nakon samita Berlinskog procesa u Tirani odgovarao je na pitanja medija, ali nije želeo da odgovara na pitanja srpskih medija o situaciji na severu Kosova i Metohije i o tome da li će biti raspisani izbori.
Na pitanje Tanjuga da li se obistinila njegova izjava „da će Srbi da plate i pate“ Kurti nije odgovorio, već je nastavio da razgovara sa albanskim medijima.
Na pitanja drugih medija iz Srbije o situaciji na severu pokrajine i o ponovnim izborima u četiri srpske opštine na severu, Kurti takođe nije želeo da odgovori.
Kurti je izbegao pitanja ne samo srpskih medija, već i drugih, odgovarajući samo na pitanja albanskih medija na albanskom jeziku.
Aljbin Kurti je na Samitu Berlinskog procesa predstavljao Prištinu.
Kako je ranije izjavila premijer Srbije Ana Brnabić, pred Kurtijem je jasno iznet stav da što pre treba da se formira ZSO, kao i da obe strane moraju da se vrate za pregovarački sto i dijalogu i da je neophodna deeskalacija sukoba.
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
SRBIJA
Predsednik Matice Albanaca: Kurti mora da shvati da treba da razgovara sa predsednikom Srbije
Pripadnici Kfora postavili ogradu uz kapiju Osnovne škole Vuk Karadžić u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
SRBIJA
Ana Brnabić: Kosovo i Metohiju od maja napustilo 2.000 srpskih porodica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala