- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Nuklearno oružje u Belorusiji reguliše disbalans koji su unele SAD

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje nove rakete ruskog sistema PRO u Kazahstanu
Testiranje nove rakete ruskog sistema PRO u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, kao i moguće poništavanje ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, regulišu disbalans u strateškoj sferi koji su unele SAD, rekao je direktor Odeljenja za pitanja neširenja i kontrole naoružanja u MIP Rusije Vladimir Jermakov.

„S obzirom na trenutne okolnosti konfrontacije između naših zemalja koju je isprovocirao Vašington, Rusija je primorana da preduzima korake u strateškoj sferi koji će izravnati ili, u najmanju ruku, izgladiti postojeće ili nove disbalanse. U te korake ću svrstati odluke o raspoređivanju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji kao odgovor na razvoj prakse 'zajedničkih nuklearnih misija' NATO i o mogućem povlačenju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja kako bi se izjednačio status sa SAD u kontekstu tog sporazuma “, rekao je Jermakov.

On je dodao da Rusija neće prva izvoditi nuklearna testiranja i da će to učiniti samo ako SAD prve preduzmu takav korak.
Jermakov napominje da SAD ne odustaju od ideje o sprovođenju nuklearnog testiranja u okviru modernizacije svog nuklearnog arsenala – Vašington održava svoj poligon u Nevadi u stanju pripravnosti.
Diplomata je konstatovao da se SAD iz godine u godinu ponašaju sve ciničnije.
„Nisu ratifikovali Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, a njegovim punopravnim potpisnicima bezobzirno diktiraju kako treba da sprovode taj sporazum, a takođe zahtevaju od drugih država da stvore nekakve uslove za moguće pristupanje Vašingtona sporazumu u punom formatu. Jasno je da tako ne može u nedogled“, istakao je Jermakov.
Te okolnosti, kao i aktuelna geopolitička situacija primoravaju ruske zakonodavce da oštro reaguju, stoga se i razmatra pitanje o pripremi zakona o povlačenju ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja, kazao je diplomata.
Jermakov je takođe istakao da će razmeštanje američkog nuklearnog oružja u Velikoj Britaniji biti novi korak ka eskalaciji.
„To vidimo kao demonstrativni i otvoreno provokativni signal da postoji namera ne samo da se spreči slabljenje takozvanih 'zajedničkih nuklearnih misija', nego i da se jača njihov potencijal“, rekao je Jermakov.
On je konstatovao da su SAD potkopale osnovne principe na kojima su izgrađeni dogovori sa Rusijom u okviru Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.
„Vidimo da Vašington uporno ne želi da se pomiri sa gubitkom svoje totalne dominacije. Koristeći svaku iluzornu mogućnost da uspore objektivan tok istorijskih procesa, Zapad na čelu sa SAD svojim destabilizujućim akcijama stvara ozbiljne strateške rizike“, ocenio je Jermakov.
Ranije je predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin izjavio je da će Savet Državne dume Rusije razmotriti povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.
U međuvremenu, izvršni sekretar Organizacije za sprovođenje Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja Robert Flojd izrazio zabrinutost jer Rusija preduzima korake u pravcu opoziva ratifikacije. On je zatražio sastanak sa „ključnim rukovodiocima“ u Rusiji.
Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.
Vojne vežbe artiljerije i raketnih snaga Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
RUSIJA
Rusija zadržava pravo da obnovi nuklearna testiranja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala