- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Lažni civilni sateliti Zapada u kosmosu su „legitimna meta“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Kvazicivilni sateliti Zapada u kosmosu, koji se koriste u sukobima, mogu da postanu „legitimna meta“ za uzvratni napad, izjavio je direktor Odeljenja za pitanja kontrole naoružanja Ministarstva inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov.
„Kvazicivilna infrastruktura u kosmosu sasvim logično može postati legitiman cilj za uzvratni napad. Usled dejstava zapadnih zemalja neopravdano se dovodi u rizik stabilnost mirne kosmičke delatnosti, kao i brojni socijalno-ekonomski procesi na ZHemlji, od kojih zavisi dobrobit ljudi, pre svega u zemljama u razvoju“, rekao je Jermakov novinarima.
Prema njegovim rečima, upotreba civilnih satelita u vojne svrhe dovodi u pitanje i Sporazum o kosmosu iz 1967. godine, koji podrazumeva korišćenje kosmičkog prostora isključivo u mirovne svrhe. On je dodao da to zahteva ozbiljnu debatu u međunarodnoj zajednici.
SAD i Ukrajina su u više navrata saopštile da sarađuju u sferi prenošenja podataka s američkih satelita za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. Takve usluge su ušle u jedan od paketa pomoći Kijevu.
U septembru je na sajtu kompanije „Maxar“ saoptšeno da su komercijalni sateliti u dva navrata snimali Sevastopolj. Kijev je 22. septembra izveo raketni napad na Sevastopolj, kada je oštećeno istorijsko zdanje štaba Crnomorske flote, a jedan vojnik je nestao.
Vladimir Jermakov je dodao da je Rusija Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podnela na razmatranje nacrt nove rezolucije „Kosmičke tehnologije za unapređivanje mira“.
Prema njegovim rečima, sve su aktuelnije inicijative za očuvanje kosmosa za istraživanja i korišćenje isključivo u miroljubive svrhe, za sprečavanje trke u naoružanju i razmeštanja oružja u kosmičkom prostoru, kao i za pokretanje pregovora o izradi profesionalnog, pravno obavezujućeg dokumenta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala