- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov stigao u Peking: Otkrio o čemu će razgovarati Putin i Si

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji
Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i kineski lider Si Đinping tokom predstojećeg sastanka u Pekingu razgovaraće o svim aspektima bilateralnih odnosa, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Ruski ministar je doputovao u Peking gde se sastao sa kineskim kolegom Vang Jiom.

„Veoma nam je drago što smo ponovo u Pekingu i što imamo mogućnost da razmenimo mišljenja o bilateralnim pitanjima uoči dolaska predsednika Putina u Kinu. Pre svega, želim još jednom da čestitam 74. godišnjicu osnivanja Kine, koja je nedavno obeležena, i uspostavljanje diplomatskih odnosa između naših zemalja. Naravno, to su odnosi koji se razvijaju. Predsednici, koji će se sastati sutra, prekosutra, razgovaraće sveobuhvatno o njima“, rekao je ruski ministar.

On je izrazio zahvalnost kineskim partnerima što su pozvali Putina kao glavnog gosta na treći forum „Jedan pojas – jedan put“.

„Smatramo da je taj pokret, projekat važan deo unapređenja saradnje na osnovu ravnopravnosti i obostrane koristi na čitavom Evroazijskom kontinentu. U tom pravcu se razvijaju odnosi između projekta 'Jedan pojas – jedan put' i Evroazijske ekonomske unije, Šangajske organizacije za saradnju, ASEAN-a i drugih struktura koje funkcionišu na tom geopolitičkom i geoekonomskom prostoru“, kazao je Lavrov.

Takođe je dodao da je ruska strana sigurna da će predstojeći forum biti uspešan, a koliko je važan pokazuje to što u njemu učestvuje skoro 150 delegacija iz različitih zemalja.
Vang Ji je, sa svoje strane, istakao da će učešće Putina na forumu „Jedan pojas – jedan put“ dati značajan doprinos radu foruma, te da će biti korisno za unapređenje strateške saradnje dve zemlje.
On je podsetio da je ruski lider nedavno na marginama zasedanja međunarodnog kluba „Valdaj“ visoko ocenio kinesko-rusku saradnju, kao i zajednički rad u okviru inicijative „Jedan pojas – jedan put“.
Kako je kasnije saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Lavrov i Ji su tokom sastanka „podrobno razmenili mišljenja o širokom spektru međunarodnih i regionalnih problema, uključujući naglo pogoršanje situacije na Bliskom istoku“.
Ministri su takođe razgovarali o bezbednosnim pitanjima u Azijsko-pacifičkom regionu u kontekstu održavanja stabilnosti na Korejskom poluostrvu i sprečavanja podrivanja strukture bezbednosti ASEAN-a. Pored toga, Lavrov i Ji su se dotakli „pitanja ukrajinske krize, uključujući napore da se ona reši političkim i diplomatskim metodama“.
Ministri su istakli značaj jačanja tesne saradnje Rusije i Kine na međunarodnoj sceni, između ostalog i u UN i Savetu bezbednosti, ŠOS, G20 i drugim mehanizmima i forumima. Potvrđena je zajednička namera da se jačaju kontakti u okviru BRIKS-a, uzimajući u obzir da Rusija predsedava organizacijom 2024. godine.
Treći forum „Jedan pojas – jedan put“ održaće se u Pekingu 17. i 18. oktobra.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
RUSIJA
Putin: Priče o istovremenom ratu Amerike protiv Rusije i Kine - besmislica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala