- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Damask: Asad i Putin se zalažu za prekid granatiranja Gaze

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Sirije Vladimir Putin i Bašar el Asad
Predsednici Rusije i Sirije Vladimir Putin i Bašar el Asad  - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Predsednik Sirije Bašar Asad razgovarao je telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o situaciji u Pojasu Gaze, saopštio je kabinet predsednika arapske republike.

„Tokom telefonskog razgovora predsednici su razgovarali o načinima za okončanje izraelske agresije protiv Pojasa Gaze i istakli da je neophodna hitna isporuka humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u pojasu“, navodi kabinet Asada.

Predsednici su takođe „ukazali da je neophodno da se zaustavi izraelsko granatiranje Gaze i raseljavanje njenog stanovništva“.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
U emisiji „Od četvrtka do četvrtka” pogledajte zašto Ukrajina strahuje od Izraela:
Vojna parada u Teheranu u čast vojske Irana - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
SVET
Neka se spremi Iran: Konačno jasno zašto je Izrael dopustio upad Hamasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala