- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ambasador Palestine za Sputnjik: Ako agresija potraje, ni EU ni svet se neće izboriti sa posledicama

© AP Photo / Hatem AliIzraelsko-palestinski sukob
Izraelsko-palestinski sukob - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
Pratite nas
Palestina očekuje da će Evropska unija apelovati na prekid vatre Izraela u Pojasu Gaze, kao i da će uticati na povlačenje naredbe o prinudnoj evakuaciji stanovnika Pojasa i otvaranje humanitarnih koridora, izjavio je u intervjuu Sputnjiku stalni predstavnik Palestine pri EU, kao i ambasador Palestine u Belgiji i Luksemburgu Abdalrahim Alfara.
On je dodao su bili uloženi ogromni napori da se Brisel uveri da EU ne može da uvede „kolektivnu kaznu“ celokupnom stanovništvu Pojasa Gaze.

Prema njegovim rečima, u slučaju nastavka agresije, sa njenim posledicama se neće moći izboriti ni EU, ni cela svetska zajednica.

Diplomata je ocenio da lideri institucija EU trenutno ne planiraju posetu palestinskim teritorijama, iako bi takve posete bile važne.
„Pristrasno izveštavanje o krizi na Bliskom istoku u zapadnim medijima uticalo je na zvaničan stav Zapada, koji je u prvim danima potpuno stao na stranu Palestine“, naglasio je ambasador.
Istovremeno, primetio je on, masovni protesti u znak podrške Palestincima u Evropi pomogli su da se stav EU o palestinsko-izraelskom pitanju koriguje.

Diplomata je naglasio da je za ovih nekoliko dana sukoba ubijeno više od 705 dece, 476 žena i da su to strašne brojke za Evropljane i sve koji poštuju ljudska prava.

Palestinski ambasador je još ocenio da je predstojeća poseta lidera Palestine Mahmuda Abasa Moskvi važna, jer svet obraća pažnju na gledište Rusije o palestinskom pitanju.
Diplomata je najavio da će tema prekida vatre u Gazi, najverovatnije biti razmotrena na virtuelnom samitu EU 17. oktobra i da će brojne zemlje želeti da je pokrenu.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Istraživali smo da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2023
RUSIJA
Putin sa kolegama iz Irana, Sirije, Palestine i Egipta: Obnoviti proces stvaranja palestinske države
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala