- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višecevni bacač raketa „grad“ BM-21 Zapadne grupe snaga ruske vojske dejstvuje u pravcu Kupjanska u LNR - Sputnik Srbija

UŽIVO Hersonska oblast: Ruske snage sprečile dejstva dve ukrajinske diverzantske grupe

Pratite nas
Nastavlja se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. Ruska vojska uspešno odbija ukrajinske napade na više delova fronta. Potučene ukrajinske snage kod Ugljedara i Nikoljskog. Tokom noći oboreno 27 besplotnih letelica iznad Kurske i Belgorodske oblasti Rusije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:19 15.10.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u četiri ukrajinske oblasti. Sirene se čuju u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u delovima DNR i Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.
21:40 15.10.2023
Sjedinjene Američke Države nameravaju da se dogovore o dodeli više od dve milijarde dolara pomoći Ukrajini i Izraelu, saopštio je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u intervjuu za „Si-Bi-Es njuz“.
„Kao što sam rekao, (paket pomoći) će svakako uključivati vojnu tehniku neophodnu za zaštitu slobode, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i da se pomogne Izraelu da se odbrani u borbi protiv svojih neprijatelja-terorista“, rekao je Salivan.
17:18 15.10.2023
Američki predsednik Džozef Bajden smatra da SAD mogu istovremeno da podržavaju i Ukrajinu i Izrael, a takođe da osiguravaju međunarodnu bezbednost.
„Mi, Sjedinjene Američke Države, smo najmoćnija zemlja... u istoriji sveta. Možemo da se pozabavimo i o jednom i o drugom i da i dalje održavamo našu ukupnu međunarodnu bezbednost“, rekao je Bajden u intervjuu za televiziju „Si-Bi-Es“, odgovarajući na pitanje da li je tačno da SAD neće moći „istovremeno da se izbore“ sa sukobom u Ukrajini i zaoštravanjem palestinsko-izraelskog sukoba.
„Imamo mogućnost da to uradimo. I imamo obavezu da to uradimo“, naglasio je Bajden.
16:57 15.10.2023
U ukrajinskom granatiranju dva sela Krasnojaruškog okruga oštećen je dalekovod, usled čega su četiri naselja ostala bez struje, izjavio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
On je dodao da u napadu nije bilo žrtava.
16:01 15.10.2023
13:09 15.10.2023
Uništen ukrajinski komunikacioni čvor na aeorodromu Dnjepar
Ruska vojska uništila je na aerodromu Dnjepar u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine komunikacioni čvor radio-tehničkog odreda ukrajinskih snaga, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
Ruski sistemi PVO su u protekla 24 sata oborili 67 ukrajinskih bespilotnih letelica i tri projektila „hajmars“.
Ukrajinske snage su tokom proteklog dana na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu izgubile oko 230 vojnika. Ruska vojska odbila je devet napada na tom području, dok je na donjeckom pravcu odbijeno pet ukrajinskih napada, a Kijev je izgubio do 410 vojnika i devet jedinica tehnike.
Na hersonskom pravcu sprečena je delatnost dve ukrajinske diverzantsko-obaveštajne grupe na području ostrva Aljoškinski, likvidirano je do 20 vojnika.
Na južnodonjeckom pravcu odbijen je napad u kojem je eliminisano do 155 ukrajinskih vojnika i uništeno pet jedinica tehnike.
Na zaporoškom pravcu odbijen je ukrajinski napad kod Verbovog, poražene su snage kod Rabotina, a Kijev je izgubio do 55 vojnika. Na području Malinovke uništeno je skladište municije.
12:03 15.10.2023
Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana napala pogranična područja Belgorodske oblasti sa šest dronova-kamikaza, a 13 eksplozivnih naprava bilo je izbačeno iz bespilotnih letelica, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Glatkov.
11:41 15.10.2023
Vazdušna opasnost u dve oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
11:18 15.10.2023
Ruska vojska izvela na elitni ukrajinski odred u Nikolajevskoj oblasti
Ruska vojska je izvela napad na elitni odred Oružanih snaga Ukrajine u vojnoj bazi u gradu Očakov, u Nikolajevskoj oblasti, saopštio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
Ukrajinske snage su, kako je naveo, izgubile oko 20 vojnika.
09:59 15.10.2023
Mediji: Zelenski zabrinut zbog sve manje podrške u svetu
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zabrinut je zbog toga što je svet stigao do gornje granice u podršci Oružanim snagama Ukrajine, piše Njujork tajms.
„Zvaničnici SAD i NATO-a pokušali su da umire Zelenskog, obećavši mu još dve milijarde dolara u vidu hitne vojne pomoći. Ali još pre toga, pošto je prošle sedmice počeo rat na Bliskom istoku, u Evropi je postojao snažan osećaj da je svet dostigao 'vrhunac pomoći Ukrajini' – da podrška Kijevu u borbi protiv Moskve nikada više neće biti tako aktivna kao do sada“, navodi se u tekstu.
Prema mišljenju autora teksta, mnoge države su počele da koriste ukrajinski faktor kao instrument unutrašnje političke borbe, što takođe utiče na obim pomoći. Autor kao primer navodi izjave evropskih političara o isporukama naoružanja Ukrajini.
„Evropska obećanja da će Ukrajini isporučiti milion artiljerijskih projektila do marta nisu ispunjena: predato je samo 250.000 projektila, što je dovoljno za nešto više od mesec dana, ako se ima u vidu sadašnji obim njihovog korišćenja“, navodi list.
09:15 15.10.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Ukrajinska kontraofanziva potpuno propala
08:33 15.10.2023
Mediji: NATO nema naoružanje i za Ukrajinu, i za Izrael
Ukrajina i Izrael će morati da se bore za isporuke oružja zbog ograničenih resursa NATO-a, napisao je komentator „Velta“ Kristof Šilc.
„Zemlje NATO-a ne žele da ugroze sopstvenu odbrambenu sposobnost i, pored visoke cene, treba dodati da su zalihe naoružanja ograničene. To se tiče, pre svega, artiljerijske municije i savremenih sistema protivvazduhoplovne odbrane, kao što su Iris-T i Patriot. I Izraelu i Ukrajini oni su preko potrebni“, naveo je analitičar.
Prema rečima novinara, u kuloarima NATO-a već aktivno razgovaraju o nadmetanju za resurse.
„Oružje se može dati samo jednom“, citira Šilc jednog od zapadnih diplomata.
08:28 15.10.2023
Ruska avijacija gađala ukrajinske položaje na kupjanskom pravcu
Ruska avijacija je bombardovala ukrajinske odrede kod Sinjkovke i u drugim naseljima na području Kupjanska, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra vojne grupe „Zapad“ Sergej Zibinski.
„Posade ofanzivnih helikoptera Ka-52 i Mi-28, kao i jurišnih aviona, izveli su raketno-bombaške napade na položaje vojske, naoružanja i vojne tehnike 95. padobransko-jurišne brigade, 14. i 32. mehanizovane brigade i odreda teritorijalne odbrane na području Sinjkovke, Ivanovke, Leonovke“, rekao je Zibinski.
Lovci-bombarderi Su-34 su izveli napade na privremene položaje i uporišta odreda 43. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Petropavlovke i Peščanog.
08:08 15.10.2023
Budimpešta: Sankcije protiv Rusije nisu postigle nijedan cilj
Sankcije nisu uspele da poraze Rusiju na ekonomskom planu, niti da dovedu do rešavanja ukrajinskog sukoba, uprkos očekivanjima Evropske unije, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.
„Potrebno je da razgovaramo i o pitanju uticaja sankcija na Rusiju: kome one više štete – nama ili Moskvi, ima li u njima nekakvog smisla, da li su dovele do rezultata, jesu li postigle ciljeve – 'da se Rusija porazi na ekonomskom planu', da bude bliži mir. Da li nam je to uspelo ili nije... Mislim da, očigledno, nije uspelo“, naglasio je Sijarto.
On je dodao da se to pitanje sada nikako ne razmatra u Evropskoj uniji.
„Čim to pitanje potegneš, odmah te sateruju u ćošak i vređaju“, dodao je Sijarto.
07:26 15.10.2023
Oboreno 27 ukrajinskih dronova iznad Kurske i Belgorodske oblasti
Tokom noći iznad Kurske i Belgorodske oblasti oboreno je 27 ukrajinskih bespilotnih letelica, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Dežurni PVO sistemi presreli su 27 ukrajinskih bespilotnih letelica, od kojih je 18 iznad Kurske, a dva iznad Belgorodske oblasti uništeno u vazduhu“, navedeno je u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala