- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Sve članice BRIKS-a podržavaju ideju o višepolarnom svetu

© Sputnik / Mihail Metcelь / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Pratite nas
Zemlje BRIKS-a ne žele da igraju epizodne uloge kod nekakvog suverena. Svi koji su se priključili BRIKS-u podržavaju ideju formiranja višepolarnog svega, svi žele ravnopravne odnose, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Višepolarni svet se stvara sam od sebe zahvaljujući rastu potencijala mnogih zemalja, uključujući Kinu, rekao je Putin u intervjuu za Centralnu televiziju Kine.
Putin je posebno ukazao na aktuelnost koncepcija koje je predložio kineski predsednik Si Đinping, kao što je izgradnja jedinstvene sudbine čovečanstva, kao i inicijativa o globalnoj bezbednosti, razvoju i civilizaciji.
„Naravno, to je globalni pristup istoriji čovečanstva. Sve je povezano, naravno. A danas, kada je u toku formiranje višepolarnog sveta, te ideje su postale još aktuelnije“, rekao je Putin.
On je dodao da je osobenost odnosa kineskog predsednika Si Đinpinga s drugim zemljama u tome što niko nikome ništa ne nameće, već se samo predočavaju mogućnosti i traže kompromisi.
„Naše ideje o razvoju Evroazijskog ekonomskog saveza, na primer, izgradnje 'Velike Evroazije', potpuno se podudaraju s kineskim idejama u okviru predložene saradnje 'Jedan pojas, jedan put'“, naveo je Putin i dodao da Rusija podržava tu inicijativu.
BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Na samitu koji je održan u avgustu u Johanesburgu objavljeno je da su poziv za članstvo u organizaciji dobili i Argentina, Egipat, Iran, Etiopija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Oni će punopravni članovi BRIKS-a postati 1. januara 2024. U maju je zahtev za prijem u BRIKS podnela i Belorusija.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kine  Si Đinping - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
RUSIJA
Putin: Si Đinping ume da gleda u budućnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala