- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Nele Karajlić: Planeta je poludjela, dobro je što su Srbi uopšte živi /video/

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMaša Radović i Nele Karajlić
Maša Radović i Nele Karajlić - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2023
Pratite nas
Realnost koju živimo je prevazišla Top listu nadrealista. Niko nije mogao pretpostaviti ovako spektakularan početak 21. vijeka. Planeta nikad nije bila luđa, sa svih strana udara, kaže u razgovoru za Sputnjik dr Nele Karajlić.
Gostujući u emisiji „Maša i...“ muzičar, kompozitor i pisac dr Nele Karajlić otkrio je ko su pravi prijatelji, a ko izdajice Srbije, u teškim, prelomnim trenucima za našu zemlju kada je u pitanju Kosovo i Metohija.
„To je vrlo zanimljivo u slučaju Srbije. Mi smo jedno vrijeme imali Francuze kao najveće prijatelje, pa su nam oni okrenuli leđa. Imali smo sjajne odnose sa SAD 100 godina, naročito za vrijeme Vudroa Vilsona i Mihajla Pupina koji su bili prijatelji, ali da bi samo 80 godina iza njihovog prijateljstva ovde po nama počeo da pada osiromašeni uranijum. Mi imamo veoma čudne istorijske odnose i sa Njemcima koji su nam kao zakleti neprijatelji. Jesu kad je rat, al kad je mir mi s njima imamo uvek najbolje odnose ekonomske, trgovinske... Imamo neki kod koji je vezan za Rusiju i za istok po prirodi stvari zbog pravoslavlja, a s druge strane naši najumniji ljudi su studirali u Beču. I onda iz svega toga vi dobijete jednu situaciju u kojoj prvo pomislite – Bože dragi, to što smo mi živi to je već jako dobar rezultat“, objašnjava naš sagovornik.
Osnivača legendarne grupe „Zabranjeno pušenje“ smo pitali i kako, pored sve veće zabrane pušenja u svetu, komentariše zabranu ruske kulture, sporta i medija.
„Što se tiče ruske kulture, to je kao da sam sebi pucaš u noge, da kažeš djeci – nemojte čitat Turgenjeva, nemojte čitat Jesenjina, nemojte čitat Dostojevskog, nemojte slušat Čajkovskog, nemojte slušat Rimskog-Korsakova... Ti na kraju dođeš do toga da jedino što treba da čitaš je eventualno Dikens, pošto Šekspira ne možeš da razumiješ jer je pisan starim engleskim jezikom“, poručuje Karajlić.

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala