- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Paja Jovanović i Gustav Klimt zajedno u Srbiji | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2023
Pratite nas
Šta sve možemo saznati na izložbi „Paja Jovanović i Gustav Klimt: jedna epoha, dva umetnika, tri muzeja“ otvorenoj u galeriji Matice srpske, kako danas vidimo epohu koja je obeležila kraj 19. i početak 20. veka, koje su sličnosti naizgled dva različita umetnika – jednog iz Beča, drugog iz Vršca.
O svemu tome i kako su oni spojili tri muzeja u jednom izložbenom prostoru, u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa Tijanom Palkovljević Bugarski, istoričarkom umetnosti i direktorkom Galerije Matice srpske.
Sa kakvim ambicijama Narodno pozorište počinje novu sezonu, šta ćemo gledati od klasika a šta od savremenih naslova, koliko su Dani Ermitaža koji se prvi put održavaju u Beogradu važni i za naš nacionalni teatar – pitamo Svetislava Goncića, upravnika Narodnog pozorišta.
Zašto strahuje da će „ćeranje“ preuzeti roboti a pesničke knjige veštačka inteligencija, šta ćemo čitati na „interćertu“ zalažući se za slobodan protok „svih dezinformacija, u interesu svih građana“, šta nam je doneo „ćemorandum“ a čemu nas danas uči dominantni „ćerativ“, zašto u „ćerambuli“ stoji da je đavo odneo šalu a da smo mi „doćerali cara do duvara“ - o tome za Sputnjik govori akademik Matija Bećković, pesnik čije su dve nove knjige „Poeme“ i „Naćertanije“ upravo objavljene u Srpskoj književnoj zadruzi.
O četiri izložbe i promociji strip antologije „Kod kuće“, o događajima koji će obeležiti deveti Festival stripa u Pančevu a koji se otvara danas u Galeriji Bate Mihailovića, o stripovskom „Ostrvu ljubavi“ na kome će svoje radove izložiti više od 50 autora – razgovaramo sa jednim od festivalskih selektora Sašom Rakezićem poznatim kao Aleksandar Zograf.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 14.10.2023.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala