- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Dok SAD prave gluposti, drugi čiste za njima

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, govoreći o tome da SAD ne planiraju da šalju svoje snage u Izrael usled zaoštravanja palestinsko-izraelskog sukoba, izjavila je da će „sve počistiti svi ostali“.

„Drugim rečima, šta su mogli – već su uradili. Sada će, kao uostalom i uvek, čistiti svi ostali“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je podsetila na finansijsku krizu 2008. godine, izazvanu kolapsom američkog tržišta nekretnina. Prema njenim rečima, svetska ekonomija propadala je mesecima nakon tog kraha, a planetu je morala da „spasi“ posebno formirana za te svrhe grupa G20.

„I tako svaki put. Dok izuzetni prave gluposti u ‘predivnoj bašti’, ‘džungla’ pati zbog smrada i čisti za civilizovanima“, naglasila je portparolka, aludirajući na svojevremenu izjavu šefa evropske diplmatije Žozepa Borelja koji je Evropu nazvao 'baštom', a ostatak sveta 'džunglom'.

Prethodno je koordinator za strateške komunikacije u američkom savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio da Vašington ne planira da ratuje na strani Izraela, koji to takođe ne želi.
Ranije je Zaharova ocenila da SAD, koje imaju značajan obaveštajni potencijal na Bliskom istoku, nisu mogle a da ne znaju da se spremaju sukobi u regionu.

Palestinsko-izraelski sukob

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Istraživali smo da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
Američki ratni brod Sijuks siti u Persijskom zalivu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
RUSIJA
Zaharova: Slanje američkih ratnih brodova vodi većoj eskalaciji izraelsko-palestinskog sukoba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala