- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelski tenkovi - Sputnik Srbija

UŽIVO Izraleski tenkovi ušli na teritoriju Pojasa gaze; Netanjahu poručuje - ovo je tek početak

Pratite nas
Sedmi dan sukoba Izraela i palestinskog Hamasa. Izraelska vojska saopštila je da su večeras tenkovi i pešadijske snage ušle na teritoriju Pojasa Gaze u okviru ''lokalizovanih racija''. Izraelci uporedo izvode i vazdušne napade na brojne loakcije Hamasa u Gazi, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu kaže da je ovo "samo početak“.
Tenkovi i trupe su ušli kako bi očistili područje od eventualnih terorista i locirali nestale Izraelce. Navodno su ubile brojne teroriste u toj oblasti, uključujući i one iz ćelije palestinske militnatne grupe Hamas odakle su ispaljivane protivtenkovske rakete na Izrael, prenosi Tajms of Izrael, i dodaje da trupe ''nisu ušle duboko u Gazu''. Izraelske odbrambene snage tvrde i da su stanovnici grada Gaze počeli da se evakuišu na jug grada.
Hezbolah je u međuvremenu saopštio da je gađao izraelske baze u južnom Libanu, kao odgovor na napade Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:40 13.10.2023
Izrael upozorio bolnicu na severu Gaze da se evakuiše do 06.00 sati ujutru
Izraelske odbrambene snage (IDF) su upozorile bolnicu Al Avda u severnom delu Pojasa Gaze da se evakuiše do 06.00 sati ujutro, navodi se u saopštenju nevladine organizacije Lekari bez granica (MSF).
Ovo upozorenje ponovo ukazuje da Izrael planira veliku akciju u severnom delu Pojasa Gaze u narednim satima, preneo je "Tajms of Izrael".
"Nedvosmisleno osuđujemo ovu akciju, kontinuirano neselektivno krvoproliće i napade na zdravstvenu zaštitu u Gazi. Pokušavamo da zaštitimo naše osoblje i pacijente", navodi MSF.
Evakuacija pacijenata je i dalje komplikovana, dodao je MSF.
22:36 13.10.2023
Racije izraelskih snaga u Gazi, potraga za taocima
Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) je rekao da je tokom proteklog dana vojska izvela racije unutar Gaze duž granice kako bi uklonila teroriste iz tog područja i locirala kidnapovane Izraelce.
Pešadijske i oklopne snage pretraživale su područje u potrazi za dokazima koji bi mogli pomoći u lociranju onih koji su uhvaćeni.
Kako tvrdi, uništene su ćelije Hamasa, uključujući ći onu koja je ispaljivala protivtenkovske rakete na izraelsku teritoriju.
22:17 13.10.2023
21:47 13.10.2023
Fon der Lajen i Mecola sprovedene u sklonište u Tel Avivu nakon sirene za uzbunu
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednica Evropskog parlametna Roberta Mecola sprovedene su u sklonište, nakon što su se oglasile sirene za uzbunu u Tel Avivu, prenosi "Tajms of Izrael".
Fon der Lajen i Mecola stigle su danas u Izrael, sedmog dana od početka napada palestinske militantne grupe Hamas i uzvratnih napada Izraela na Pojas Gaze.
Njih dve će ''izraziti solidarnost sa žrtvama terorističkih napada Hamasa i sastati se sa izraelskim rukovodstvom'', navodi se u saopštenju EK.
Ranije je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani objavio da je stigao u Izrael.
21:26 13.10.2023
21:21 13.10.2023
20:53 13.10.2023
Francuska policija - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
SVET
Francuska podigla bezbednosnu uzbunu na najviši nivo
20:50 13.10.2023
Netanjahu: Ovo je samo početak, uništićemo Hamas
U retkom obraćanju javnosti uoči Šabata, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da Izrael "nikada neće zaboraviti niti oprostiti užasne postupke neprijatelja“ i obećao da će neprekidni vazdušni napadi na Pojas Gaze, koji su do sada odneli živote od preko 1.700 Palestinaca, su "samo početak“, prenosi Harec.
"Borimo se za svoj dom kao lavovi“, rekao je Netanjahu i dodao da duh Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i šira javnost "inspirišu ceo svet“.
Istakao je da Izrael dobija značajnu međunarodnu podršku u svojoj borbi protiv Hamasa, kako u javnom mnjenju, tako i u vojnoj pomoći SAD.
"Uništićemo Hamas i doneti pobedu. Biće potrebno vreme, ali završićemo ovaj rat jači nego ikad", zaključio je Netanjahu.
20:27 13.10.2023
Hezbolah gađao izraelske baze u južnom Libanu
Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je večeras da je gađala izraelske baze u južnom Libanu, kao odgovor na napade Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).
„Kao odgovor na današnje izraelske operacije u nizu gradova u južnom Libanu, borci islamskog otpora pogodili su baze Al-Abad, Muskafam, Ramla i Jal-al-Alam odgovarajućim projektilima", saopštio je Hezbolah, prenosi iranska agencija ISNA.
20:27 13.10.2023
Izraelske snage izvode vazdušne napade na brojne loakcije Hamasa u Pojasu Gaze
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da izvode rasprostranjene vazdušne napade na mnoge lokacije Hamasa širom Pojasa Gaze.
IDF su navele da će uskoro izneti dodatne detalje o napadima, preneo je "Tajms of Izrael".
Prethodno je Hamas preuzeo odgovornost za salvu raketa ispaljenih prema centralnom Izraelu.
20:27 13.10.2023
Hamas: Sedamdeset osoba, uglavnom žene i deca ubijeno u napadima na konvoje
Zvaničnici Hamasa izjavili su danas da je 70 osoba, uglavnom žena i dece, ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima na konvoje koji su napuštali grad Gazu.
Hamasova kancelarija za medije je navela da su pogođeni automobili na tri lokacije dok su se kretali južno od grada Gaze, preneo je AP.
Za sada se ne zna ko je bio meta vazdušnih napada, niti da li su militanti bili među ljudima koji su napuštali grad Gazu, navela je agencija.
20:26 13.10.2023
Nakon izraelskog granatiranja u Libanu poginuo jedan novinar, šestoro ranjeno
Snimatelj Isam Abdalah ubijen je u južnom Libanu, dok je radio sa ekipom Rojtersa koja je emitovala video-signal uživo.
"Duboko smo pogođeni što je naš snimatelj Isam Abdalah ubijen", navodi se u saopštenju Rojtersa.
Izraelska granata pala je na grupu međunarodnih novinara, koji su izveštavali o sukobima na granici u južnom Libanu, ubivši Rojtersovog snimatelja, dok je šest drugih novinara povređeno, od kojih su neki hitno prevezeni u bolnice, izvestio je AP.
19:20 13.10.2023
Izraleski tenkovi ušli na teritoriju Pojasa Gaze
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tenkovi i pešadijske snage ušle na teritoriju Pojasa Gaze u okviru ''lokalizovanih racija'', kako bi očistili područje od eventualnih terorista i locirali nestale Izraelce.
Trupe su navodno ubile brojne teroriste u toj oblasti, uključujući i one iz ćelije palestinske militnatne grupe Hamas odakle su ispaljivane protivtenkovske rakete na Izrael, prenosi Tajms of Izrael, i dodaje da trupe ''nisu ušle duboko u Gazu''.
Portparol IDF Danijel Hagari tvrdi da su oklopne i pešadijske snage izvršile pretrese i ''sprečile ekipe koje su upravljale protivtenkovskim raketama, a koje su nameravale da se infiltriraju na teritoriju Izraela.
19:13 13.10.2023
IDF: Stanovnici grada Gaze započeli evakuaciju
Portparol izraelske vojske (IDF) Danijel Hagari izjavio je danas da su stanovnici grada Gaze počeli da se evakuišu na jug Gaze, nakon što je ranije danas IDF to zahtevala od njih, uz objašnjenje da će početi da granatira čitav severni deo Gaze.
''Stanovništvo grada Gaze je počelo značajno da se kreće prema jugu kako bi se odbranilo'', rekao je Hagari, a prenosi Tajms of Izrael.
Uznemirujući sadržaj na linku:
18:48 13.10.2023
Rusija: Protiv smo kopnene okupacije Pojasa Gaze
Moskva je protiv kopnene okupacije Pojasa Gaza u slučaju da se Izrael odluči za kopnenu operaciju, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatijse Mihail Bogdanov.
Kako je rekao, postoji rezolucija Saveta bezbednosti UN zasnovana na principu „zemlja za mir“, odnosno, normalizacija u zamenu za odlazak Izralea sa okupiranih arapskih teritorija.
18:03 13.10.2023
Palestinski operater upozorava na potpuni prekid telekomunikacija u Gazi
Palestinska telekomunikaciona grupa saopštila je danas da je njena mreža pretrpela ogromnu štetu koja je u velikoj meri uticala na njen rad u Gazi, upozoravajući da će ponovni prekidi i oštećenje mreže izazvati potpuni prekid telekomunikacija i internet usluga u tom regionu.
Grupa je navela da je agresija na pojas Gaze, koja se nastavlja od subote, izazvala nekoliko prekida na glavnim linijama optičkih kablova koji povezuju pojas Gaze sa Zapadnom obalom, a zatim i sa spoljnim svetom.
U slučaju ponovnih oštećenja mreže, upozorila je grupa, biće prekinuta komunikacija Gaze sa Zapadnom obalom, što znači potpuni prekid komunikacija i internet usluga i potpunu izolaciju građana, prenosi agencija WAFA.
Palestinski operater navodi da je 35 odsto glavnih mrežnih elemenata prekinuto, kao što su stubovi, kablovi i optički vodovi koji interno povezuju Gazu, što je u pogodilo oko 40 odsto pretplatnika, kao i mobilnih pretplatnika.
Mreža je takođe pretrpela velika oštećenja usled nestanka struje, kvarova u zemaljskim i vazdušnim mrežama ili uništenja nekih mrežnih uređaja.
Kvalitet telekomunikacionih i internet usluga varira od prekida do potpunog prekida.
Grupa je potvrdila da je zgrada sedišta Generalne uprave fiksne telefonske mreže i kućnog interneta, koja se nalazi u naselju Al-Rimal, bombardovana, a da su mnoge zgrade i objekti kompanije delimično uništeni na različitim mestima u Pojasu Gaze.
18:02 13.10.2023
IDF otvorio artiljerijsku vatru na južne delove Libana
Izraelske odbrambene snage (IDF) granatirale su danas južne delove teritorije Libana, kao odgovor na eksploziju na bezbednosnoj ogradi u blizini kibuca Hanita.
''IDF su odgovorile artiljerijskom vatrom prema libanskoj teritoriji'', navodi se u saopštenju IDF.
Kako prenosi Si-En-En, izraelske snage ranije su aktivirale upozorenja o mogućoj navodnoj infiltraciji terorista u kibuc Hanita, kao i da sada IDF pretražuje to područje.
Vojni zvaničnici su rekli da je eksplozija na ogradi izazvala "mala oštećenja".
Si-En-En navodi da postoje izgledi da će palestinska militantna grupa sa sedištem u Libanu Hezbolah ući u sukob kao podrška Hamasu.
IDF je ranije ove sedmice saopštila da je rasporedila dodatnih desetak hiljada vojnika na granicu sa Libanom, kao odgovor na eventualni napad sa severa.
18:00 13.10.2023
Avion Er Srbije koji je evakuisao naše građane iz Tel Aviva sleteo u Beograd
Avion Er Srbije koji je iz Tel Aviva evakuisao građane Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore, sleteo je danas na Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu u 17.08 časova.
Avion je iz Tel Aviva poleteo u 16.20, objavljeno je na sajtu beogradskog Aerodroma.
U avionu Er Srbije ukupno je bilo 133 putnika, u najvećem broju građana Severne Makedonije, kao i jedan broj državljana Srbije i Crne Gore. Avion je prethodno sleteo u Skoplje.
Dušan Vujović, otpravnik poslova ambasade Srbije u Izraelu, izjavio je pre polaska aviona iz Tel Aviva da su ukrcani svi putnici.
"Želim vam sve najbolje i pozdravljam vas ispred ambasada Srbije i Severne Makedonije, konzulata Crne Gore i ambasade Albanije, od dragih kolega koji su sve organizovali. Prvo letite do Skoplja, posle do Beograda. Čuvajte se i nadam se da se vidimo u boljim vremenima. Svako dobro", rekao je Vujović, dok su putnici uzvikivali "Živela Srbija".
Avionom su evakuisani putnici koje su druge avio kompanije ostavile, bez mogućnosti da se vrate kući.
Troškove leta snosi Vlada Severne Makedonije.
Vujović je rekao da su na tom letu 43 naša državljanina.
"Od početka ratnog stanja u Izraelu Er Srbija je imala četiri redovna leta. Takođe, sa dva repatrijaciona leta. Sa prvim repatrijacionim i ovim sada više od 700 naših ljudi je prebačeno u Beograd. Er Srbija nastavlja da leti u ovim uslovima", rekao je on.
Ambasada Srbije je takođe je od početka činila sve što je u njenoj moći, dodao je on i istakao da naše državljane informiše i nastavlja da radi sa svim državljanima koji žele da napuste Izrael ili koji žele da ostanu.
17:46 13.10.2023
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
RUSIJA
„Ne lovite u mutnom“: Rusija osuđuje politiku SAD po pitanju Bliskog istoka
17:19 13.10.2023
Uzbuna u izraelskom naselju na granici sa Libanom
Izraelska vojska danas je upozorila stanovnike sela Hanita na granici sa Libanom da se sklone u kuće, navodeći da je u toku oružani upad neprijatelja, kao i da uzvraća artiljerijskom vatrom u pravcu Libana.
Selo Hanita nalazi se 500 metara od granice sa Libanom, prenosi Rojters.
Nakon što je oglašena uzbuna u Haniti, Izrael je izveo napad na punkt za osmatranje libanske vojske na granici.
Libanski mediji su javili da je pogođena oblast u blizini mesta Alma Al-Šab i Daira, gde je već bilo sukoba protekle sedmice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala