- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Oružje iz Ukrajine na Bliski istok stiže preko crnog tržišta

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je oružje iz Ukrajine na Bliski istok najverovatnije stiglo preko crnog tržišta.
„Sumnjam da je Ukrajina direktno isporučivala oružje, ali nemam sumnje da postoji curenje naoružanja iz Ukrajine. Nivo korupcije u Ukrajini je izuzetno visok. Crno tržište se stvara, a mnogo ima onih koji žele da kupe oružje, a u Ukrajini ih ima mnogo koji žele da ga prodaju“, rekao je Putin na konferenciji za novinare po završetku samita Zajednice nezavisnih država (ZND) u Kirgiziji.
U osvrtu na situaciju na Bliskom istoku Putin je rekao da je napad na Izrael bio bez presedana ne samo po obimu, već i po surovosti.
Međutim, kako je rekao, s obzirom da Izrael ima pravo na garancije i bezbednost, isto tako ima i celokupno stanovništvo u Pojasu Gaze, te je ocenio da je neprihvatljivo da se izvrši nešto poput „blokade Lenjingrada“.
Putin je kazao i da ne podržavaju Hamas svi građani Pojasa Gaze, kao i da su civilne žrtve neprihvatljive.
„Trebalo bi razmišljati o civilnom stanovništvu, zašto bi svi patili, pa i žene i deca. Mnogi naši sunarodnici žive u Izraelu, ne možemo to zaboraviti, a i imamo dobre odnose i sa arapskim svetom“, rekao je Putin.

EU je nameravala da uništi celokupnu industriju Ukrajine

Sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji predviđao je uništenje svih glavnih grana industrije u toj zemlji, što se sada i događa, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Ako pročitate ono što je Evropska unija nudila Ukrajini (u okviru sporazuma o pridruživanju), videćete da je to ono što se, očigledno, sada i realizuje – to je bilo jednako uništavanju svih glavnih sfera industrije kojima se sovjetska Ukrajina svojevremeno ponosila. Sada vidimo da tamo više ništa nije ni ostalo“, rekao je ruski lider.

Kako je dodao, Ukrajina je uvek pokušavala da se drži po strani od Zajednice nezavisnih država.
„Ukrajina je svojevremeno potpisala sporazum i sve statutarne dokumente ZND, ali ih nije ratifikovala. Ukrajina ih nikada nije ratifikovala. Uvek se trudila da se drži po strani. Što se tiče zone slobodne trgovine – da, Ukrajina je bila aktivna u tom pravcu i zalagala se za zonu slobodne trgovine, misleći da je to njoj od ekonomskog interesa. Ali onda je sve krenulo u pravcu potpisivanja sporazuma o pridruživanju sa EU, a potom dovelo do državnog udara“, objasnio je Putin.
Kako je dodao, Moldavija je bila najsiromašnija zemlja u Evropi, ali sada je „prepustila štafetu“ Ukrajini.
„Ne razumem baš u čemu su prednosti Moldavije u drugim pravcima razvoja, imajući u vidu da je to najsiromašnija zemlja u Evropi. Donedavno je bila najsiromašnija. Prepustila je tu štafetu Ukrajini. Sada je Ukrajina najsiromašnija po prihodima i svim drugim pokazateljima“, istakao je Putin.
Zvanična poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Kirgiziji, sednica Saveta lidera članica ZND - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
RUSIJA
Putin: Zapad pokušava da vrši pritisak na naše partnere, lideri ZND privrženi nacionalnim interesima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala