- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Objavljena prva monografija o stradanju Srba na engleskom jeziku

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpomenik srpskim ratnicima u Kraljevu sačinjava figura srpskog vojnika u opancima, sa šajkačom na glavi, koji ispruženom desnom rukom drži pušku, a drugom grli zastavu
Spomenik srpskim ratnicima u Kraljevu sačinjava figura srpskog vojnika u opancima, sa šajkačom na glavi, koji ispruženom desnom rukom drži pušku, a drugom grli zastavu - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Pratite nas
Muzej žrtava genocida saopštio je danas da je objavljena naučna monografija istoričarke Silvije Krejaković „Identities of the Victims Executed In Kraljevo In October 1941“, prva o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu u potpunosti prevedena na strani jezik.
Kapitalno naučno delo muzejske savetnice Krejaković je posvećeno zločinu protiv čovečnosti počinjenom od strane nemačkih okupacionih vlasti i oružanih snaga nad civilima u Kraljevu između 15. i 20. oktobra 1941. godine, saopštio je muzej.
Naučnu studiju Krejaković je na srpskom jeziku Muzej objavio 2013. godine, a nakon tri izdanja, pred domaćom i inostranom javnošću je sada prevod na engleski, „što će značajno doprineti internacionalizaciji teme stradanja Srba u Drugom svetskom ratu“, ocenjuje se u saopštenju.

„Muzej posebno naglašava to da je ovo prva naučna studija posvećena temi stradanja pripadnika našeg naroda tokom Drugog svetskog rata koju je ova ustanova kulture u celosti objavila na stranom jeziku od svog osnivanja 1992. godine“, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, time je u okviru muzejske izdavačke produkcije, koja obuhvata 150 naučnih studija, uspostavljena još jedna specijalizovana edicija „In translatione“, u kojoj će biti objavljivane najznačajnije naučne studije srpskih istoričara, posvećene stradanju Srba u Drugom svetskom ratu, u celosti u prevodu na strani jezik.
Objavljivanje naučne studije Krejaković u prevodu na engleski jezik omogućili su Ministarstvo kulture, Telekom Srbija i Fondacija Muzeja žrtava genocida, a u planu je da do kraja godine, osim redovnih publikacija na srpskom jeziku, Muzej objavi još dve naučne studije u prevodu na engleski jezik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala