- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kosmička drama koja je postala misterija: Astronomi posmatrali monumentalni sudar dve ledene planete

CC0 / rawpixel.com / dunno design lab / Sudar planeta, ilustracija
Sudar planeta, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Pratite nas
Dva kolosalna ledena giganta sudarila su se u udaljenom zvezdanom sistemu, a astronomi su prvi put direktno bili svedoci takve kosmičke drame.
U ogromnom svemiru, oko 1.800 svetlosnih godina od Sunčevog sistema, nedavno se odigrao događaj koji astronomi retko imaju priliku da posmatraju.

„Očaravajući spektakl“

Dve kolosalne planete u udaljenom zvezdanom sistemu su se sudarile, raspadajući se i stvarajući sjajni ostatak u obliku krofne sa rupom u sebi. Ovo je prvo direktno naučno posmatranje sudara planeta i neposrednih posledica tog sudara, piše „Nju Sajentist“.
Godine 2021. astronomi su primetili događaj bez presedana koji uključuje zvezdu nalik Suncu pod nazivom ASASSN-21kj. Ta zvezda je doživela neverovatno zatamnjenje, zbog čega je njen sjaj opao za neverovatnih 95 procenata. Pažljiviji pogled, međutim, otkrio je iznenađujući preokret - tri godine pre zatamnjenja, zvezda je doživela značajno povećanje sjaja.
Metju Kenvorti, naučnik sa Univerziteta u Lajdenu u Holandiji i njegov tim su se udubili u misteriju čudnog ponašanja zvezde ASASSN-21kj.
Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu „Nejčer“, dovelo je do zapanjujućeg zaključka — kolosalnog sudara dve ogromne ledene egzoplanete. Taj sudar je rezultirao očaravajućim spektaklom, stvarajući prsten u obliku diska od sjajne prašine i gasa koji sada skriva pomenutu zvezdu od pogleda.
„Prošli smo kroz čitav niz mogućih ideja. Ona koja izgleda odgovara svim podacima koje imamo je sudar dva ledena giganta. Ovo je prvi put da smo to videli“, objašnjava Kenvorti.

Sudar je ostao misterija

Dve planete koje su se sudarile bile su zaista masivne i slične veličine kao Neptun. One su kružile oko svoje „roditeljske zvezde“ na udaljenosti sličnoj Jupiterovoj orbiti oko Sunca, a sudar ih je pretvorio u rastopljene krhotine, formirajući masivnu loptu pare silicijum-dioksida oko sedam puta veću od Sunca.
Izbliza, mora da je to bio upečatljiv prizor, sa čvrstim jezgrom planeta koje izbacuju kamenje i krhotine u svemir. U centru tog vrtloga nalazio se užareni ostatak, koji se postepeno formirao u prsten koji okružuje zvezdu.
Ovaj prsten ima visoku temperaturu od oko 700 stepeni Celzijusa, što sugeriše da su planete bile bogate vodenom parom, slično ledenim planetama poput Neptuna i Urana. Ovi ostaci bi se na kraju mogli kondenzovati u novu planetu, verovatno sa više satelita oko nje, u narednih nekoliko hiljada godina.
Tačne okolnosti koje su dovele do ovog monumentalnog sudara planeta ostaju, za sada, nepoznate. Jedna od mogućnosti je da su orbite planeta bile poremećene zvezdom u prolazu ili nekim drugim nebeskim telom, što je dovelo do njihovog katastrofalnog susreta. Njihov sudar je oslobodio ogroman nalet energije, ekvivalentan sićušnoj zvezdi koja gori dve godine.
Iako ostaje misterija u vezi sa ovim kosmičkim sudarom, Kenvorti i njegove kolege predviđaju da bi dalja posmatranja, verovatno sa teleskopa Džejms Veb, mogla da pruže definitivne dokaze potrebne za potvrdu hipoteze o sudaru planeta.
„Moje predviđanje je da ćemo za pet do 10 godina početi da vidimo dodatnu svetlost iz sistema koja se reflektuje od oblaka prašine. U suprotnom, to znači da se nešto drugo dešava“, zaključuje Kenvorti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala