- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iran: Ukoliko ratni zločini Izraela protiv Palestinaca ne prestanu – sve je moguće

© AP Photo / Fatima ShbairIzraelsko-palestinski sukob
Izraelsko-palestinski sukob - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države jednom rukom šalju oružje Izraelu, a drugom pozivaju sve ostale strane na uzdržanost, izjavio je ministar inostranih poslova Irana Hosein Amir-Abdolahjan komentarišući izraelsko-palestinski sukob.

„Upućujući različite poruke u razne delove regiona (Bliskog istoka), američka strana zahteva uzdržanost i sprečavanje širenja razmera rata, a istovremeno je za podsmeh što savetujući uzdržanost, (SAD) ostavljaju odrešene ruke zločinačkom režimu (izraleskog premijera Benjamina) Netanijahua za ubijanje palestinskih žena i dece u Gazi“, izjavio je iranski ministar na pres konferenciji sa libanskim kolegom Abdalom Bu Habibom, a prenela agencija IRNA.

On je dodao da Vašington ne može jednom rukom da šalje oružje i bombe za ubijanje Palestinaca, a drugom da poziva sve ostale na uzdržanost.
Prema njegovim rečima, SAD daju šansu Izraelu da uništi Palestinu, a ako se to nastavi, Palestina će iskoristi „svoje druge mogućnosti“ otpora.
Iranski ministar je dodao da je neophodno da se prekinu „ratni zločini protiv naroda Palestine“, kao i da se ukinu blokade Pojasa Gaze, dodavši da „ukoliko ratni zločini izraelskog režima ne budu zaustavljeni, sve je moguće“.

Palestinsko-izraelski sukob

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Istraživali smo da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
RUSIJA
Putin: Rusija spremna da posreduje u sukobu na Bliskom istoku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala