Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Nemam zakazanu bilateralu sa Putinom u Kini, pretpostavljam da ću ga videti

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Aleksandar Vučić
Vladimir Putin i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nema zakazan bilateralni susret sa ruskim predsednikim Vladimirom Putinom u Kini tokom Inicijative "Pojas i put".

„Nemam zakazanu bilateralu sa predsednikom Putinom. Najavljeno je da će biti tamo. Pretpostavljam da ću ga videti, kao i Orbana i mnoge druge lidere“, rekao je Vučić odgovorajući na pitanje da li će se tamo sresti sa ruskim liderom.

Vučić je rekao da će u Kini biti i lideri Emirata i Egipta, kao i druga 24 svetska lidera.
Na konstataciju da se sa Putinom sreo poslednji put krajem 2021. Vučić je podsetio da je tad najavio da će biti sukoba u Ukrajini.
"Sreo sam se negde oko 25. novembra (2021.) i tada sam vam rekao da će biti sukoba, da će biti rata u Ukrajini, svi ste mi se smejali", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da očekuje da Srbija tokom njegovog boravka u Kini potpiše mnogo sporazuma sa mnogim kompanijama i mnogim kineskim državnim institucijama.
"Očekujem da potpišemo mnogo sporazuma, između ostalih i sporazum o slobodnoj trgovini sa Narodnom republikom Kinom, što će nam otvoriti mnoga vrata i prozore, i za naše poljoprivredne proizvode, i za našu kompletnu vinarsku industriju, gde ćemo imati po 20-30 odsto niže cene za mogućnost kasnijeg izvoza", rekao je Vučić.
On je dodao da će u Kini imati brojne sastanke.
"U ponedeljak već imam susret sa predsednikom Sijem, bilateralu, ponedeljak ili utorak. Pre toga imam sa "kineskim Kisindžerom", jednim od sedmorice veličanstvenih, jedinim čovekom koji je još iz vremena Deng Sjaopinga preživeo, koji je, kažu, najveći intelektualac i politički mudrac savremenog sveta, Vang Huningom. Imaću, nadam se, dva i po sata sa njim. Njega sam jednom sreo i mnogo sam od njega naučio", rekao je Vučić.
Rekao je i da očekuje pogoršanje situacije u svetu.
"Biće još gore, u celom svetu, zato je za nas je zato važno da čuvamo mir, da čuvamo stabilnost i zato je za nas važno da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i da razumemo dobro svoju poziciju", zaključio je Vučić.
Podsetimo, predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping pokrenuo je 2013. godine Inicijativu „Pojas i put”.
Povodom desetogodišnjice pokretanja te inicijative, u Kini će od 16. oktobra biti održan treći Forum za međunarodnu saradnju „Pojas i put”.
U proteklih 10 godina ta inicijativa je postala međunarodno javno dobro s globalnim uticajem, dala je znatan doprinos međusobnom povezivanju i ekonomskom i društvenom razvoju svih zemalja.
Više od 150 država i 30 međunarodnih organizacija već učestvuje u inicijativi, uložen je gotovo trilion američkih dolara, realizovano više od 3.000 projekata, otvoreno više od 420.000 radnih mesta i bezmalo 40 miliona ljudi izvučeno iz siromaštva zahvaljujući ovoj inicijativi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala