- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Švedska predstava "Žan" Anje Suše osvojila Gran pri na 57. Bitefu

© Tanjug / JADRANKA ILICZa najbolju predstavu u celini 57. Bitefa proglašena je "Žan" (Jeanne) iz Švedske, u režiji srpske umetnice Anje Suše
Za najbolju predstavu u celini 57. Bitefa proglašena je Žan (Jeanne) iz Švedske, u režiji srpske umetnice Anje Suše - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Za najbolju predstavu u celini 57. Bitefa proglašena je "Žan" (Jeanne) iz Švedske, u režiji srpske umetnice Anje Suše, koja je osvojila Grand pri "Mira Trailović" na festivalu u Beogradu.
Nagrađena predstava je plod koprodukcije švedskog gostujućeg pozorišta Riksteatern i Kraljevskog dramskog pozorišta Dramaten iz Stokholma, a projekat je rađen prema komadu hrvatske spisateljice Ivane Sajko.
Svečana dodela nagrada Bitef festivala je održana u Bitef teatru posle ponoći.
U obrazloženju žirija takmičarskog programa, o nagrađenoj švedskoj predstavi "Žan" su istakli da je u pitanju "bogato pozorišno iskustvo koje pleni svojom kompleksnošću, a ima toliko prepreka koje nas teraju da zastanemo i zamislimo se".
Srpska rediteljka Anja Suša koja već duže vreme stvara predstave u Švedskoj sa velikim uspehom, večeras je lično primila nagradu "Mira Trailović" za najbolju predstavu u celini.
Stručni žiri je dodelio i Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov" prema ko-osnivaču Bitefa, za predstavu "Zbogom, Lindita" po konceptu i režiji Maria Banušija, u produkciji Narodnog pozorišta Grčke iz Atine.
Isti grčki dramski umetnik Mario Banuši je osvojio i "Politikinu nagradu" za režiju koja se dodeljuje 45. put.
Žiri oba priznanja je zapisao da predstava "Zbogom, Lindita" gubi granice vidljivog i nevidljivog, da reditelj čija rešenja veoma cene, uspeva da stvori nepostojanje prave smrti, te da "ova intimna priča govori o gubitku najmilijih i kako živeti nakon te tragedije, i sve vreme komad balansira između života i smrti".
Nagradu publike koja se redovno dodeljuje od drugog izdanja Bitef festivala 1968. godine, osvojila je predstava "Sunce i more" iz Litvanije od tri autorke (Rugile Baržukaite, Vaiva Grainite, Lina Lapelite).
Ovogodišnji Beogradski internacionalni teatarski festival je završen premijernim izvođenjem predstave „Wakatt“ iz Belgije u Narodnom pozorištu.
U glavnom programu tokom osam dana je izvedeno devet predstava iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala