- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sputnjik saznaje: Hilandar uskoro dobija struju direktno od - sunca /video/

© Foto : Sputnjiku ustupila Zadužbina HilandaraStruja iz solarne energije olakšaće život monasima u Hilandaru
Struja iz solarne energije olakšaće život monasima u Hilandaru - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Manastir Hilandar do kraja godine trebalo bi da dobije struju - proizvedenu od solarne energije. Sveta Gora nema priključak ni na jedan energetski sistem, pa se manastir služi agregatima na dizel. Pored toga što će sačuvati prirodu, projekat će znatno poboljšati uslove života monaha Svete srpske carske lavre.
Projekat izrade hibridnog sistema napajanja i distribucije električne energije otpočet je 2016. godine sa idejom da se Hilandaru omogući ekonomičan, efikasan, pouzdan i ekološki čist izvor energije, koji bi imao ravnomernu dostupnost u svim delovima manastirskog imanja.
Sa blagoslovom patrijarha srpskog Irineja i igumana Hilandara arhimandrita Metodija tada je pokrenuta dobrotvorna akcija za izgradnju novog hibridnog hilandarskog energetskog sistema - HES.
Do pokretanja ovog projekta, Hilandar je energiju obezbeđivao isključivo direktnom potrošnjom sa dizel agregata koji, pored toga što ispuštaju znatne količine izduvnih gasova proizvode i jaku buku. Takođe, usled konstantnog korišćenja često se kvare, što iziskuje dodatna ulaganja.
Projekat podrazumeva projektovanje, nabavku i ugradnju 6 trafo stanica sa 7 kilometara distributivne mreže, polje fotonaponskih panela, invertera, baterija i i dizel agregata. Nazvan je hibridnim, jer kad ne bude sunca, sistem će moći da radi i na dizel gorivo.
To će smanjiti troškove proizvodnje struje kao i zagađenje manastira i okoline, a u isto vreme poštovati odredbe Zavoda za zaštitu kulture Grčke.
Ključnu ulogu u ovom projektu imala je kompanija "Imel" uz čiju je podršku održano donatorsko veče "Energija za Hilandar". Kako u manastiru kažu, dobrotom vlasnika i predsednika kompanije, Slobodana Uroševića i generalnog direktora Mirka Uroševića, prikupljena su značajna inicijalna sredstva, a kasnije su ih pratile donacije u novcu, ali i uslugama prijatelja manastira.
Po blagoslovu manastira, glavni koordinator projekta je Mirko Urošević sa svojim timom, čije kadrove prenosimo uz pomoć Zadužbine svetog manastira Hilandara u kojoj kažu da će sistem ostati skoro nevidljiv posetiocima manastira.
Do kraja godine očekuje se kompletan završetak i puštanje u rad celokupnog hibridnog sistema napajanja manastira strujom.
© Foto : Sputnjiku ustupila Zadužbina HilandaraTokom snimanja kratkog videa o projektu koji će osvetliti Hilandar
Tokom snimanja kratkog videa o projektu koji će osvetliti Hilandar - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Tokom snimanja kratkog videa o projektu koji će osvetliti Hilandar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala