- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Scenario globalne recesije i ubrzanja inflacije: Da li je 42% svetske bankarske imovine u opasnosti

© AFP 2023 / HENRY NICHOLLSLondonski Siti
Londonski Siti - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Međunarodni monetarni fond poručio je regulatorima da pooštre vaganje pretnji koje nosi talas rastućih prinosa na obveznice s obzirom na to da stalni rast troškova zaduživanja izaziva „povećani rizik“ na finansijskim tržištima.
„Kada vidite velike, vrlo brze pomake, to ima veći potencijal za pokretanje nestabilnosti, jer učesnici na tržištu moraju da prilagode svoje pozicije, a postoje akceleratori u sistemu koji bi mogli proraditi“, rekao je za „Fajnenšel tajms“ direktor odeljenja za monetarna i tržišta kapitala MMF-a Tobias Adrian.
„Nadajmo se da će smirenost prevladati u jednom trenutku, ali sada sigurno postoji povećani rizik“, naglasio je on.

Stresovi za banke

Primedbe MMF-a dolaze usred višenedeljnih kolebanja cena američkih državnih obveznica. Prinosi na 30-godišnji američki dug dostigli su rekordnu vrednost u 16 godina, preskočivši nivo od pet odsto prošle nedelje, nakon najnovijih podataka sa američkog tržišta rada koji su povećali šanse da će referentne kamatne stope Feda ostati povišene duže vreme.
Ono što brine Fond, prema Adrianu, je izloženost kreditora, posebno onih koje je prošlog proleća pogodila propast američke „Banke Silikonske doline“. Premda se nedavne rasprodaje još ne ogledaju u razlike u razlici u prinosima, to bi se „naravno moglo dogoditi u nekom trenutku“.
„Biće sve više stresova za banke. Snažne regulatorne mere stvarno mogu napraviti razliku“, rekao je Adrian.
Bankarska kriza u SAD u martu, a koja se prelila i na švajcarski „Kredi Svis“, razotkrila je propuste u upravljanju. Među njima i izostanak adekvatne zaštite od rasta kamatnih stopa, kao i osetljivost na iznenadni beg depozita.
Fond je u najnovijem izveštaju o globalnoj stabilnosti, objavljenom u utorak na početku godišnjeg sastanka sa Svetskom bankom u Marakešu, upozorio da bi naglo pooštravanje finansijskih uslova moglo „ponovo da testira otpornost globalnog finansijskog sistema“.
Nakon testiranja na stres oko 900 kreditora ustanovljeno je da bi većina zajmodavaca mogla da podnese osnovni scenario koji predviđa skromni globalni rast i ublažavanje inflacije, premda bi njih 55 (među kojima su američke regionalne banke) bilo izloženo značajnim gubicima kapitala, piše „Poslovni Dnevnik“.

Zadržati kurs

Scenario globalne recesije i novog ubrzanja inflacije u opasnost bi dovele 215 banaka koje čine 42 odsto globalne bankarske imovine.
„Nekoliko sistemski važnih institucija u Kini, Evropi i SAD bilo bi pogođeno“, napominje MMF. Uprkos tim rezultatima, Adrian je pozvao centralne banke da „ostanu na kursu kako bi se inflacija trajno vratila na ciljanu“.
Među ostalim pretnjama Fond navodi rast zaduženih pozicija, posebno na tržištima američkih državnih obveznica, pri čemu ulagači kupuju državne obveznice i prodaju povezane terminske ugovore nastojeći da zarade na razlici cena.
„Pozicioniranje ulagača s finansijskim polugama moglo bi biti testirano iznenadnim naletom volatilnosti tržišta obveznica, što bi ih nateralo da oslobode pozicije i prodaju obveznice baš u trenutku kada cene tih hartija od vrednosti padaju“, navodi se u izveštaju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala