Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Otvaranje „Prokopa“ 20. oktobra, metro će biti završen 2028/2029. godine

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeleznička stanica Beograd Centar
Železnička stanica Beograd Centar - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će stanica „Prokop“ u Beogradu biti otvorena 20. oktobra, a da će, kako je rekao, metro biti završen 2028/2029. godine.
Dodao je i da će u subotu biti otvoren auto-put Ruma-Šabac.
Vučić je rekao da će od 1. januara, a možda i ranije, biti uvedena studentska kartica koja će studentima doneti razne popuste prilikom kupovine.

Devizne i zlatne rezerve na rekordnom nivou, nema razloga za brigu

Vučić je izjavio da su devizne rezerve Srbije na rekordnom nivou od 24,2 milijarde evra, kao i rezerve u zlatu i da građani Srbije nemaju za šta da brinu.
„Ponovo smo uvećali devizne rezerve naše zemlje, premašili smo 24,2 milijarde, u poslednje dve godine uvećane su za 4,8 milijardi i na rekordnom su nivou. Zlato nam je na, takođe, rekordnom nivou. Povećali smo za nekoliko godina 10,5 milijardi devizne rezerve. One su važne jer znače stabilnost i sigurnost. Zlatu je vrednost rasla. Imali smo 38 tona, povećavamo kupovinu zlata, sada je na 38,8 tona, nastavićemo“, rekao je Vučić.
Dodao je da za Srbiju nema zime.
„Dinarska štednja dostigla je svoj maksimum od preko milijardu evra u dinarima i nastavljamo da radimo dobro za Srbiju. Benzina imamo u rezervi za 66 dana, a dizela za 74 dana. Gasa imamo koliko hoćete rezervi, samo je problem da nam neko ne ukine gas po političkoj liniji. Imamo 690 miliona kubnih metara gasa u ovom trenutku“, naveo je Vučić.
Poručio je da je Srbija ozbiljna država i da se ozbiljno snabdela za zimu.
„Ljudi ne treba da brinu ni zbog čega, već da veruju u svoju zemlju i da nastave da se bore za nju, kao i dosad“, poručio je Vučić.

Mamografi i u malim mestima

Vučić je rekao da će veliki broj napredne medicinske opreme biti podeljen širom Srbije onim zdravstvenim ustanovama kojima su najpotrebnije, kako bi se smanjile liste čekanja i sačuvali životi ljudi.
„Užice će dobiti dve magnetne rezonance jer su tamo najveći redovi i čekanja. Niš, Pirot, Leskovac, Kladovo. Insistirali smo na zapadu istoku i jugu Srbije. U Vojvodini stižu u Vršac, Novi Sad, Sombor“, rekao je Vučić.
On je dodao da će ultrazvučne aparate dobiti Zaječar, Petrovac na Mlavi, Kragujevac, Čačak, Valjevo, Užice, Novi Pazar.
Istakao je da će biti podeljeno 18 mamografa, a da će biti dodeljeni opštinama Kuršumlija, Vladičin Han, Vlasotince, Babušnica, Pirot, Leskovac, Soko Banja, Kruševac, Kragujevac, Surčin, Obrenovac, Majdanpek, Negotin, Kladovo, Požarevac.
"Zamislite u Vlasotincu, Babušnici i Vladičinom hanu ćemo imati mamografe. Moramo da zaštitimo naše majke, žene, sestre. Pre neki dan smo u Barajevu mobilnim mamografom radili pregled, a kod pet žena su otkriveni problemi, ali na vreme i mnogo sam srećan zbog toga", istakao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala