- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Naćertanije i Ćerorandum: Nove knjige Matije Bećkovića kao obnova načela svetlosti i svetosti

© Sputnik / Lola ĐorđevićMatija Bećković
Matija Bećković - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Dugo putovanje od Načertanija do Naćertanija u naše dane završilo se neslavno. A to znači da nije kraj. Kraj će doći tek kad sve bude dobro i srećno, poručuje novom knjigom „Naćertanije“ akademik i pesnik Matija Bećković.
Nova pesnička zbirka, kako se ustanovili kritičari na predstavljanju u prostorijama izdavača, Srpske književne zadruge, poezija je visoke komičke bravure i jezičke avanture.
Ona je i potvrda da je odavno uspostavljena Bećkovićeva pesnička šifra „Ćeraćemo se još“ postala formula univerzalne borbe između suprotnih i istovetnih svetova – slogan moralnog i mentalnog (ne)razumevanja.
„Humorna imaginacija velikog pesnika svekoliku „ćeraniju“ sada stavlja u istorijsko-politički kontekst i svoj pojam Naćertanija povezuje sa slavnim Načertanijem iz 19. veka, a Ćerorandum sa slavnim Memorandumom iz 20. veka – spisima koji imaju svoje istorije ćeranja“, kaže urednik u SKZ Dragan Lakićević.
On dodaje da je ova svojevrsna parodija statuta ćeranja koju krasi svežina jezika sva u aktuelnim pojmovima i traumama savremenog života.
„Vrhunska ironija, parodija moralno-političkog novogovora, specifičan humor, novi vidovi jezičke imaginacije čine ovu poemu riznicom igre i zbilje, licem i naličjem savremenog sveta i odnosa u njemu”.
Pored „Naćertanija“ Zadruga je u Plavom kolu objavila i predstavila i knjigu „Poeme“, neku vrstu nastavka istoimenog naslova iz davne 1975. sa predgovorom Borislava Mihailovića Mihiza. U drugoj knjizi objavljene su poeme nastale u 21. veku – „Gospode pomiluj“, „Učini mi ljubav“, „Slava tebi Bože“, „Prahu oca poezije, „Tamo daleko“, „Onamo namo“, „Parusja za Veru Pavladoljsku“…
U obimnom predgovoru koji je prati, prof. dr Radivoje Mikić, analizirajući glavne tokove Bećkovićevog pesništva ističe već u naslovu da je reč o poeziji koja teži povratku svetlosti i svetosti.
„Reč je o obnovi načela svetlosti, obnovi vrednosti. U „Naćertaniju“ uočavamo humorističko nastojanje da se kritički sagleda svet i duh vremena. Bećković gotovo mladalačkim duhom razumeva ono što jeste taj duh i naša savremenost“.
Osvrnuvši se na formu poeme kao pesnikov rani izbor, Mikić podseća da je reč o veoma specifičnoj formi kojoj je Matija Bećković dao – epohalni ton.
„Pesme Matije Bećkovića predstavljaju težnju za obnovom uzvišenosti svih oblika postojanja“, zaključio je Mikić.
Zahvaljujući se prisutnima, jedan od najvećih srpskih pesnika je podsetio da je pre šest decenija napisao sonet koji je objavljen u „Savremeniku“ u kome se pominje i metak lutalica i ključne stvari kojima se bavio celog života.
„Reč nije samo stvorila svet, stvorila je i čoveka. I nastavila je da ga stvara. Sam čovek je delo reči, one su najvažnije, drugo je sporedno“, kazao je Matija Bećković.
Kako je Matija Bećković govorio u intervjuu Sputnjiku, pogledajte u videu:
Dodela književne nagrade Radovan Beli Marković - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
KULTURA
Uručena nagrada Radovan Beli Marković, pročitano pismo nagrađenog Emira Kusturice /foto/
„Nisi ti više mali“: Veče posvećeno Matiji Bećkoviću u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 10.11.2022
KULTURA
To može samo Matija /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala